Návrh zákona o prostituci: Ulehčí život kuplířům, zkomplikuje život prostitutkám, varuje expertka

22. červenec 2014

Česká ženská lobby chce, aby poslanci zamítli návrh zákona o regulaci prostituce. Podle ní je v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu obchodování s lidmi.

Zastánci návrhu zákona z pera Lukáše Manharta (TOP 09) v něm naopak vidí účinný nástroj pro kontrolu prostituce. Poslanci ho schválili v prvním čtení, a poslali ho do čtení druhého.

„Jsem proti návrhu zákona v této formě: je extrémně represivní,“ uvedla v Ranním Plusu genderová expertka a autorka knihy „Co s prostitucí?“ Barbara Havelková.

Nejen, že vytlačuje prostituci z veřejných prostor, ale usnadňuje život kuplířům, obchodníkům s lidmi a jejich klientům, zatímco velice znesnadňuje život právě prostitutkám a prostitutům, tvrdí expertka.

„Zákon vychází z toho, že jsou to podnikatelky. Tento druh administrativy je náročný pro malé a střední podnikatele. Nedokážu si představit, že muži a ženy v prostituci budou schopni těmto požadavkům dostát. A nedostojí-li, přijdou absurdní sankce.“

Veřejný prostor je priorita, míní starosta Lomecký

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) s Havelkovou souhlasí v tom, že sankce v návrhu zákona jsou velmi tvrdé.

„Ale jako starosta městské části Prahy 1 vítám úpravu veřejného prostoru a přesun prostituce do soukromých prostor,“ dodává Lomecký.

Starosta připomíná, jak problém řeší Německo a Rakousko, kde, jak říká, prostituci upravují a regulují.

„Návrh zákona je krok dopředu, je ale potřeba ještě prosadit některé pozměňovací návrhy,“ dodává.

Lomecký má v prioritách jasno: „Ochrana veřejného pořádku, nebo diskomfort osob, které poskytují prostituci? Pro mě jako pro zvoleného zastupitele je to první podstatnější,“ říká starosta Prahy 1.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio