Nabízeli mi byt, ale já už bych tam nešel, říká bezdomovec

22. červenec 2014
Zprávy

Téměř pod každým odlehlým pražským mostem žije komunita lidí bez domova. Podle statistického úřadu je ve městě asi 1200 takových lidí. Během letních měsíců nemají kde přespat, protože noční centra jsou přes léto zavřená. Většina z nich tak nocuje v parcích, zchátralých domech i na nábřeží podél Vltavy. Pan Šíma žije už několik let u vody pod Hlávkovým mostem. Za dobu, co je na ulici, si dokázal vybudovat celkem slušné bydlení.

Scházím pod Hlávkův most. Už z dálky je slyšet štěkot. Vidím malé nábřeží, které odděluje zeď a zábradlí. Na něm visí pastelově barevná cedule, na které stojí: Pozor pes!

„Astore, lehnout," křičí pan Šíma a uvazuje svého psa na vodítko.

Dostávám se přes zábradlí na náplavku. Stojím přímo u vody a připadám si jako u někoho na zahradě. Na dlažebních kostkách si pan Šíma vytvořil několik záhonků.

„Vidíte, jak krásně ty lilie kvetou? Tady jsou hyacinty a narcisy. Tady jsem dostal dva keříky rajčat. Támhle mi pokvetou amarilisy,“ chlubí se pan Šíma svými zahradnickými úspěchy.

Opodál si všimnu plůtku se sbírkou hrníčků.

Sbírka hrníčků, kterou si pan Šíma nostalgicky udělal u řeky. Podobný stojánek mívala i jeho babička

„Takový plůtek měla moje babička na vesnici. Měla tam hrníčky i talíře. Tak je to taková nostalgie,“ vysvětluje.

Pan Šíma bydlí ve zdi pod chodníkem. Jeho výklenek má velikost asi 3x2 metry.

„Mám tam lůžko, nějaký nábytek a mám tam stoleček, kde mám vařič. Na tom si ohřívám nebo vařím jídlo.“

Z rozhovoru nás vyrušil pan Cína se svým psem Filipem. Je to soused z vedlejšího výklenku a vrací se z města, kde sháněl kov.

„Já se s těma lidma snažím vycházet, ale nemám si s nima, co říct, protože jsou pod moji úroveň. S nima se člověk nemá o čem bavit. Když mi řeknou, že je ráno, tak se nejdřív podívám na nebe, jestli ráno opravdu je,“ říká pan Šíma.

Takových lidí jako on žije na nábřeží asi osm. Někdy bydlí i tři v jednom výklenku. A i když je občas náročné se sousedy vyjít, pan Šíma by bydlení neměnil.

„Lidi, kteří mají třeba práci a bydlí na ubytovně, nemají vlastní byt, jsou taky svým způsobem bezdomovci, protože přijdou o práci, nebudou mít na nájem a vlastník bytu ho tam zadarmo bydlet nenechá. Tady se cítím svobodný a můžu si říct vlastní názor.“

autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu