Jourová: komentáře k mé nominaci na eurokomisařku dokládají, že ženy jsou u nás stále vysmívané

22. červenec 2014

Vláda se dohodla na tom, že na funkci nové české eurokomisařky nominuje dosavadní ministryni pro místní rozvoj a 1. místopředsedkyni ANO, Věru Jourovou. Poměrně často se její nominace spojuje s tím, že je žena. Co tomu říká samotná Jourová? Nejen o tom jsme s ní hovořili v Ranním Plusu.

Výběr kandidátky na novou komisařku trval poměrně dlouho, strany vládní koalice navzájem odmítly své kandidáty, mezi jinými bývalého komisaře Pavla Teličku nebo exministra financí Pavla Mertlíka. Nakonec se vláda dohodla na tom, že do Evropské komise vyšle Jourovou.

Ta chce v Evropské komisi pracovat i pro naše zájmy: „Komisař je ve své funkci především osobou, která má dobře řídit svěřený rezort. Tam je Evropanem, který to musí dělat bez ohledu na národní zájmy. A přesto si myslím, že v této funkci budu moci pracovat i pro zájmy České republiky,“ říká Jourová. V České republice chce zvýšit povědomí o tom, co je posláním komisaře, a také o Evropské unii samotné.

Jak Jourová vnímá to, že se její nominace spojuje s tím, že je žena? „To je hořká pilulka, kterou musím zkousnout. Naštěstí mám trochu buldočí povahu, takže mě toto spíše motivuje v tom, abych ukázala, co ve mně je,“ říká.

Evropská komise je jedním z orgánů Evropské unie. Je nezávislá na jednotlivých státech a hájí zájmy Unie. Od 1. července 2013 má EK 28 komisařů. Nastávajícím předsedou EK je Jean-Claude Juncker, který se vyjádřil, že v EK chce více žen.

autoři: Pavla Králová , bum
Spustit audio