Fenomén nový cirkus: Národní cirkus Originál Berousek

23. červenec 2014

Podle tradičních cirkusových rodů je jen jeden cirkus - v šapitó, se zvířaty a s vůní pilin. Nedávno se takovému cirkusu začalo říkat tradiční, aby ho lépe odlišili od cirkusu nového. Jaký je mezi nimi vztah? Znají se, spolupracují spolu, nebo se nesnášejí?

„U mě neexistuje nový nebo starý cirkus, pro mne je jeden cirkus,“ říká Jiří Berousek ze sedmé generace slavného cirkusového rodu, současný ředitel Národního cirkusu Originál Berousek, který má v České republice největší zvěřinec exotických zvířat. Jeho vrcholným číslem je drezúra 15 koní, která společně s koňskou krasojízdou patří k tradičním produkcím tohoto podniku.

První opravdový cirkusZakladatelem moderního cirkusu je Philip Astley, který přeměnil jezdeckou kruhovou manéž na základní prvek moderního cirkusu. Astley byl perfektním jezdcem, který své dovednosti získal během služby u 15. dragounského pluku jako jezdec, učitel a tumlíř. Z vojska odešel jako 24letý (1766) a oženil se. Založil malou jezdeckou show na poli u Westminsterského mostu. Na své náklady zbudoval kruhovou stavbu a nad vchodem pětiúhelníkovou prostoru. Aby zpestřil koňská čísla, přidal provazochodce, klauna, siláka, akrobaty, učené koně a muzikanty – dva dudáky a bubeníka. Tak Astley vytvořil první opravdový cirkus.

BerouskoviKromě kořenů rodu v loutkářích a provazochodcích z jihočeské Vlásenice se Berouskovi hlásí svým původem k zakladateli cirkusu Berousek, Ignáci Berouskovi (1875-1935). Ten rodinný cirkus předal synu Antonínovi v roce 1937. Od roku 1941 vedl tento cirkus pod názvem Centrál nejvýznamnější drezér medvědů Ferdinand Berousek (1912-1977), řečený Profesor.

Nejstarší z 5 synů Ignáce Berouska, Ludvík (nar. 1892), sám otec 10 dětí založil 1930 cirkus Bernes (licenci získal až 1940). Přes státní dirigismus se cirkus Bernes podařilo Ludvíku II. jako malý rodinný podnik obnovit a v letech 1956-1958 provozovat. Po znovuobnovení nejmladším synem Vilémem v roce 1995 patří cirkus Bernes mezi lepší tradiční české cirkusy.

Starší větev Berousků z Vlásenice se hlásí jako k zakladateli provazochodecké tradice k Silasi Berouskovi, který obdržel roku 1911 od císaře Františka Josefa I. titul nejlepší provazochodec. Jeho potomci užívající jméno Berosini odešli po znárodnění do USA, kde umělecky působili i zemřeli. Tradice provazochodců Berousků skončila v roce 2009 tragicky, když při vystoupení zahynul poslední svého rodu Manuel Berousek.

Nový cirkus a divadelní produkceHistorii českého cirkusového umění dlouhodobě sleduje Hanuš Jordan, divadelní a cirkusový historik z Národního muzea. K pojmu tzv. nového cirkusu říká: „V novém cirkusu by určitě neměl chybět pohyb. Pohyb, který je na vysoké úrovni, který můžeme nazvat akrobacií. Základem nového cirkusu jsou výrazové prostředky těla, překvapení, které neočekáváme od divadla, vzrušení i údiv nad tím, co protagonisté dovedou.

V novém cirkusu by se neměly vyskytovat verbalismy. Slova do cirkusu v principu nepatří. To, co je mnohdy vydáváno za nový cirkus, je spíše pohybové divadlo, pantomima nebo dokonce site specific. U jakéhokoli cirkusu bych kladl důraz na artistickou dovednost cirkusáka. Jedním z problémů zrovna českého tradičního cirkusu je, že artisté musí zvládat více disciplín. Běžný artista je schopen zvládnout maximálně tři čísla, z čehož dvě jsou dobrá a jedno perfektní.“

Spustit audio