Richard Seemann: V Německu pokračuje proces s teroristickou organizací, která zavraždila deset lidí a vykrádala banky

23. červenec 2014

Vrchní mnichovský zemský soud se v úterý na svém 129 zasedání rozhodl, že hlavní obžalovaná v procesu s podzemní nacistickou organizací NSU Beate Zschäpeová si musí ponechat své obhájce, které překvapivě minulý týden odmítla.

Předseda vrchního zemského soudu tak rozhodl, že po více jak ročním jednání nebude proces na neurčitou dobu přerušen, dokud si nenajde za ně náhradu. Její žádost byla odmítnuta, protože nebyla schopna vysvětlit soudu, proč v ně náhle ztratila důvěru. To po roce, kdy ji soud obvinil ze spoluúčasti na deseti vraždách, dvou bombových útocích a patnácti bankovních loupežích.

Původně byli na úterý pozváni svědci, aby svědčili k založení požáru v bytě teroristů ve Cvikově a náhodném setkání jejich tria při dovolené na Baltu. Jak známo, dva spolupachatelé Zschäpové se vyhnuli zatčení, když spáchali sebevraždu. Mluvčí soudu oznámila, že vzhledem k nově vzniklé situaci budou svědci pozváni v jiný čas.

Čtěte také

Podle pozorovatelů procesu základní strategií obžalované je nevypovídat, a proto se snaží zdržovat jednání soudu. Ten díky tomu není schopen ani naznačit, jak dlouho bude ještě trvat, než bude schopen vynést rozsudek. To přesto, že při svém zatčení v listopadu 2011 oznámila policistům, že chce podat informaci o podzemní nacistické organizaci.

Její tři obhájci ex offo odmítají komentovat následné mlčení obžalované, které jí zřejmě doporučili. Proto její žádost o jejich nahrazení byla překvapivá, když nebyla ani schopna ji zdůvodnit.

V Mnichově pokračuje procs s neonacistkou Beate Zschäpeovou

Kdyby však byla přijata, mělo by to vážné důsledky pro další vývoj soudního líčení. Najít nové obhájce v procesu, který soudí devět vražd cizinců a vraždu jedné mladé policistky, bombových útoků a přepadení bank, by nebylo jednoduché.

Přitom by musel být přerušen proces, který podle zákona může být jen maximálně na 30 dnů, což by bylo obtížné dodržet. Obžaloba by se tak zhroutila a muselo by se soudit znovu od začátku. Stal by se tak minovým polem pro německý právní stát, který by vypadal bezmocný v boji proti neonacistickým teroristům, kterým umožnil řádit beztrestně po třináct let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.