Černý kašel je opět lehce na vzestupu

24. červenec 2014

Černý kašel není dávnou minulostí, jak by se mohlo zdát. V posledních letech je toto vysoce nakažlivé onemocnění naopak lehce na vzestupu. Ve Vítkovické nemocnici v Ostravě proto nedávno otevřeli ambulanci specializovanou právě na léčbu černého kašle.

Černý kašel je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. Ta se množí v dýchacích cestách lidského organismu. První zmínka o černém kašli spadá do 14. až 15. století.

Proti černému kašli se v České republice začalo očkovat v roce 1958. Od té doby došlo k výraznému poklesu výskytu tohoto onemocnění.

Nemoc má tři fáze

První dva týdny se projevuje běžným nachlazením. Pozorujeme rýmu a kašel.
Dalších 3 až 10 týdnů se může rozvíjet tzv. paroxysmální stádium, které je pro černý kašel typické. Dochází u něho k záchvatům dusivého až kokrhavého kašle, které bývají často zakončeny zvracením. V důsledku kašle může docházet k velkým bolestem mezižeberních svalů.
Posledním stádiem je stádium rekonvalescence, kdy kašel postupně odeznívá.

O černém kašli jsem si ve studiu povídala s dětskou lékařkou Vítkovické nemocnice Nikolou Šebestovou. Rozhovor najdete v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ hned pod titulkem).

autor: čan
Spustit audio