Fejeton: Zdeněk Grmolec: Šok

24. červenec 2014

PaedDr. Zdeněk Grmolec se narodil v Kyjově na Štědrý den roku 1947. Vyrostl na Slovácku v Čejči.

Vystudoval pedagogickou (1969-1973) i filozofickou (1980-1985) fakultu brněnské univerzity. Působil nejprve jako učitel, od roku 1985 je středoškolským profesorem v Brně.

V 60. letech psal básně, později publikoval knižně zejména povídky. Roku 1989 vydal povídkovou sbírku Půlnoční verbuňk, roku 1993 soubor Výběrová osamělost.

V roce 2002 vyšla v boskovickém nakladatelství Albert jeho kniha Ošklivé káčátko a v roce 2007 soubor esejů Konfese baroku. Výbor z próz Vymítání anděla vydalo r. 2009 nakladatelství Host.

Po románu Divoká bolest Viléma Mrštíka (Listen 2010) vydal v roce 2011 v nakladatelství Albert román Cesty k perle, situovaný do Prahy 90. let 18. století, Čejče, Paříže v období Francouzské revoluce a Brna po josefinské době.

Nejenom Brňanům jsou známé noční rozjezdy autobusů z Hlavního nádraží. Docela dobrý nápad – soustředit na určitou hodinu či půlhodinu odjezdy z jednoho místa. Jen kdyby se v těch autobusech pořádně svítilo, aby si člověk mohl číst! No, nesvítí. A tak jsem byl nedávno nucen místo čtení poslouchat pronikavý hlas jednoho černovlasého mladíka a věřte mi, zažil jsem šok.

„Co jste dokázali vy, Češi, tady u nás? Co jste postavili?“ rozčiloval se ten mladý muž a pokračoval:

„Postavili jste pražské Národní divadlo, zato Němci postavili v Praze operu, která je daleko krásnější. A vůbec, všechno významné vám v Praze postavili Němci a židé. A v Brně? Jedinou památku UNESCO, vilu Tugendhat, unikátní dílo, postavili také židé. Vy potřebujete zase Němce a nejmíň 6 000 židů, aby tady byl konečně pořádek. Ale vy jste židy spálili v plynových komorách a Němce jste vyhnali. Já jsem Žid! Co jste vy? Vy, kteří volíte jako nejpopulárnější osobnost cikánku Bílou!“

Aby zdůraznil svoje židovství, prokládal svoji řeč židovskými výrazy, tón jeho řeči byl nadřazený. Tak tedy rasismus naruby? Cikánka Lucie Bílá? Měl jsem chuť vyskočit ze sedadla a dát mu pár facek, zakřičet na něho, že je popletený rasista, zeptat se, kde sebral ten nesmysl, že židy upálili Češi…

Celý fejeton uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 26. července.

Spustit audio