Karel Wichs: Čínský prezident v Latinské Americe

24. červenec 2014

Čínský prezident Si Ťin-pching ukončil svou osmidenní návštěvu Latinské Ameriky. Od svého zvolení v loňském roce je to už druhá návštěva tohoto kontinentu. Svědčí to o významu, který Čína přikládá těmto vztahům.

Během své prvé cesty se zastavil hlavně v Mexiku a středoamerických zemích. Cestoval po kontinentu, který těsně před ním navštívil viceprezident USA Joe Biden. Časové naplánování návštěv obou státníků ukázalo, jak velký zájem mají USA i Čína na ekonomické spolupráci s touto částí světa.

Do loňska Čína respektovala skutečnost, že jižní Amerika je – jak se to traduje i v Evropě – zadním dvorkem USA. Prezident Si Ťin-Pching se však neohlíží na zaběhané tradice.

Nejlépe to bylo vidět během nynější návštěvy. Využil situace, kdy se po Mistrovství světa ve fotbale konala v Brazílii vrcholná schůzka BRICS, tedy zemí, jejichž význam prudce stoupá. Na summitu Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky byla založena společná banka, která se má stát v jistém smyslu konkurencí všech významných světových bank.

Čtěte také

Obchodní výměna mezi Čínou a Brazílií dosáhla vloni 90 miliard dolarů a letos má překročit sto miliard. Koncem minulého týdne přeletěl čínský prezident do Argentiny. Buenos Aires navštívil a s prezidentkou Cristinou Kirchnerovou se setkal poté, co ze země odletěl Vladimír Putin. Ten nenabídl zemi zmítající se v dluzích tolik jako Si Ťin-Pching, který mimo jiné podepsal investice za šest miliard dolarů.

Argentinské noviny psaly, že Čína hodila zemi záchranný pás a čínský prezident prohlásil, že považuje Argentinu za „integrálního strategického partnera“. Na další zastávce ve Venezuele dohodl Si Ťin-Pching výuku středních a vysokých venezuelských politických kádrů v Pekingu.

Čínský prezident Si Ťin-Pching a kubánský prezident Raúl Castro

Venezuela dluží Číně na půjčkách 60 miliard dolarů, které splácí dodávkami ropy. Poslední zastávkou čínského prezidenta se stala Kuba. V Havaně nebylo zveřejněno, jak se Si Ťin-Pching praštil přes kapsu, pouze že mu Fidel Castro vysvětlil své politické názory. Čína je po Venezuele druhým největším obchodním partnerem Kuby.

Lze předpokládat, že čínský prezident přiletí brzy opět do Latinské Ameriky. Tentokrát zřejmě do zemí na západním pobřeží.

autor: Karel Wichs
Spustit audio