Český nový cirkus: La Putyka; Cirkus Mlejn; Bratři v tricku

25. červenec 2014

Čím je charakteristický český nový cirkus a proč tolik přitahuje české i zahraniční diváky? O tom pojednává pátý díl seriálu Fenomén nový cirkus.

Označení nový cirkus se v Čechách používá pouze několik málo posledních let. Jako novocirkusové jsme se naučili pojmenovávat zahraniční soubory, které od roku 2004 hostují na festivalu Letní Letná. Označení český nový cirkus zdomácnělo ale o něco později. Nejvíc bezprostředně poté, co byla v roce 2009 skupinou českých herců, tanečníků a gymnastů uvedena inscenace La Putyka.

La Putyka„Snažíme se překračovat hranice mezi akrobacií, moderním tancem, loutkovým divadlem, koncertem a sportem. Vytváříme vlastní specifickou poetiku a svůj pohled na žánr. Pro Cirk La Putyka je důležitá nejen profesionalita v jednotlivých divadelních a cirkusových číslech, ale i téma, příběh a sdělení.“ Tak soubor charakterizuje své pojetí na webu www.laputyka.cz.

„Za pět let naší existence,“ objasňuje umělecký šéf souboru, Rostislav Novák, „došlo k pro mne neuvěřitelnému posunu v tom, kam došli lidé, kteří začínali z pouhého nadšení a chuti objevovat něco nového. Hledali vlastní způsob, jak novocirkusové představení dělat a našli ho velmi rychle a s úžasným nasazením, protože za těch pět let jsme stihli to, co by se dalo stihnout za deset nebo za patnáct let.“

Cirkus MlejnV roce 2010 se zdálo, že označení „nový cirkus“ v Česku skutečně zdomácnělo. V tuto dobu otevřelo své první cirkusové kurzy centrum pro nový cirkus Cirqueon, nedlouho po tom i kulturní dům Mlejn v pražských Stodůlkách. Tehdy také uvedli svoji prvotinu Postav na čaj Eliška Brtnická a Jana Klimová, které po absolvování nonverbálního divadla na HAMU založily Cirkus Mlejn. Jde o jemně ironickou grotesku, jejíž hlavní zápletkou je snaha dvou půvabných klaunek udělat si čaj. Situace jim nabízí řadu gagů, které na akrobatických šálách, visuté hrazdě i skrze žonglování obě protagonistky směle rozehrávají.

03172731.jpeg

„My jsme začínaly velice divadelně,“ říká Eliška Brtnická, „byly jsme na divadelní škole, mely jsme vztah ke komickým žánrům, ke klaunerii, takže i to naše magisterské představení podle toho vypadalo.“

Bratři v trickuInscenace Plovárna je výsledkem spolupráce dvou netradičních žonglérů, Adama Jarchovského a Václava Jelínka. Bratři v tricku, tak si žongléři říkají. Soubor vznikl v roce 2009. Specializací Bratrů v tricku je propojování technicky náročného žonglování s pohybem a výrazem. Snaží se co nejméně kopírovat zkostnatělé cirkusové vystoupení a vytvářejí moderní show. Jejich vystoupení jsou stavěné tak, aby se diváci bavili nejen precizním žonglováním, ale i divadelní stránkou.

03172735.jpeg
Spustit audio