Zákaz kouření by poškodil venkovské hostince, tvrdí prezident Asociace hotelů a restaurací
Česká obchodní inspekce zjistila, že cizinci musí v některých restauracích platit více než čeští zákazníci. „Je to nepoctivý přístup k podnikání,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek s tím, že to poškozuje dobré jméno české gastronomie. V rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou také mluvil o možném plošném zákazu kouření v restauracích.
Jak se může cizinec vůči neoprávněným příplatkům za servis bránit? „Pokud si zahraniční návštěvník myslí, že účet není v pořádku, nevidím důvod, proč by ho měl platit,“ říká Václav Stárek, podle kterého je na místě, že Česká obchodní inspekce řeší takové nešvary, jako jsou jiné ceny pro české a zahraniční zákazníky nebo přirážky za obsluhu.
Samotný provozovatel nemusí vědět, že k takovému jednání v jeho restauraci dochází, číšníci mohou zákazníky poškozovat za jeho zády. „Nový zákoník práce mnohem více chrání zaměstnance, jinde to je v pořádku, ale v těchto případech jde o problém,“ vysvětluje.
A jaký je jeho názor na plošný zákaz kouření v restauracích v Česku? „Až 60 % restaurací je nekuřáckých nebo má oddělený prostor pro kuřáky,“ říká s tím, že plošný zákaz by ohrozil například malé hostince na venkově, které už tak balancují na hraně přežití. „Lidé by si dali pivo a zapálili cigaretu raději doma,“ míní.
Mělo by se spropitné číšníkům danit? A měla by se podávat v restauracích a kavárnách voda zdarma? Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odpovídal Václav Stárek.
Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.