Nemoc AIDS bude možná zcela vymýcena

25. červenec 2014

Počet nově nakažených virem HIV i úmrtí na AIDS klesá, a tato nemoc by tak mohla být do roku 2030 pod kontrolou. Časem by mohla být dokonce vymýcena „ve všech regionech a zemích světa“, uvedla OSN.

Podle její zprávy, která analyzovala situaci ve světě před konferencí o AIDS v Melbourne, dnes existuje vůbec největší naděje, že AIDS úplně zmizí. Na konferenci v Austrálii směřovala řada odborníků malajsijským letadlem, které bylo sestřeleno nad východní Ukrajinou.

Počet nakažených virem HIV se ve světě ustálil na 35 milionech. Dalších 39 milionů ze 78 milionů nakažených lidí od 80. let zemřelo. Virus se může přenášet krví, mateřským mlékem nebo při sexu, ale lze jej udržet pod kontrolou směsicí léků, které se říká ART.

Podle OSN mělo koncem loňského roku k této léčbě přístup skoro 13 milionů HIV pozitivních pacientů v porovnání s deseti miliony o rok dříve a pouhými pěti miliony v roce 2010.

Čtěte také

Od roku 2001 klesl počet nových případů nákazy virem HIV o 38 % a úmrtí na choroby spojené s AIDS o 35 % oproti roku 2005, kdy nemoc vrcholila. Zpráva konstatuje, že v posledních pěti letech lékaři zaznamenali větší úspěchy než za předchozích 23 roků.

Vloni bylo na boj s AIDS k dispozici něco přes 19 miliard dolarů z nejrůznějších zdrojů a odhaduje se, že do roku 2015 bude zapotřebí až 24 miliard. Podle expertů příštích pět let rozhodne o následujících patnácti.

Etiopská žena nakažená AIDS

V roce 2011 se členské státy OSN zavázaly, že do roku 2015 bude léčba dostupná patnácti milionům lidí. Potřebovalo by ji však o deset milionů nakažených osob víc.

Ve Spojených státech, kde nemoc v 80. letech ve velkém propukla, klesá v posledních deseti letech počet nově nakažených o třetinu ročně, zjistila studie, kterou cituje agentura AP. Podle vědců je to povzbudivé zjištění.

Důvody poklesu však nejsou jasné; může to také znamenat, že dochází k menšímu množství nových infekcí nebo že většina nakažených už byla diagnostikována, takže testy neodhalují větší množství dalších případů. Ve Spojených státech je virem HIV podle odhadů nakaženo 1,1 milionu lidí a mnozí to ani nevědí.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio