Hospodářská komora chce přilákat žáky ke studiu technických oborů

16. listopad 2004

Zaměstnavatelům na jihu Čech chybí absolventi technických oborů. Jihočeská hospodářská komora (JHK) chce na základě jejich poptávky motivovat žáky devátých tříd základních škol ke studiu technických škol. Připravuje pro ně besedy se zástupci středních škol technického zaměření a exkurze do některých podniků. ČTK to řekla Eva Rufferová, vedoucí oddělení rozvoje lidských zdrojů JHK.

"Chceme motivovat žáky devátých tříd a vysvětlit jim, co studium technického oboru obnáší a jaké jsou možnosti uplatnění v praxi," řekla Rufferová. Letos se podle ní projekt týká pouze dětí z Českých Budějovic, příští rok by již měl být celokrajský. Besedy pro děti plánuje komora na listopad. Zájemci budou mít navíc možnost navštívit některý z vybraných podniků, prohlédnout si provozy a přímo na místě se dozvědět více o práci, jež by je po absolvování technické školy čekala. Podle ředitele českobudějovického úřadu práce Ivana Loukoty mají absolventi technických oborů největší uplatnění na trhu práce. "Firmy mají zájem o lidi, kteří jsou schopni pracovat v technickém rozvoji, což je podle mě takový limitující faktor pro řadu firem, které potřebují rozvíjet svoji výrobu ve vztahu k moderní technologii," řekl ČTK Loukota.

Jihočeská hospodářská komora vznikla na začátku roku 2001. Ke konci roku 2003 měla přes 1000 členů, z nichž více než 200 bylo z oblasti průmyslu. Podle předpokladů by měl počet členů komory na konci letošního roku vzrůst na 1200.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio