Loutkové divadlo se hrálo i na bojištích první světové války. Šlo o relax i únik od válečné vřavy

26. červenec 2014

Vojáky, kteří se před sto lety vydávali na bojiště první světové války, doprovázely nejen naděje, obavy a vzpomínky na domov – ale také, věřte, nevěřte, loutky!

Loutkové divadlo jako relax a únik od každodenních bojů na frontě. Přesně takovou roli sehrávaly loutky, které provázely vojáky do vřavy první světové války.

„Legendární bratři Kopečtí hráli divadlo na frontě ve velkém. V italských legiích, kde působili, vzniklo obrovské loutkové divadlo až pro tisícovku vojáků!“ říká v rozhovoru se Zuzanou Burešovou Kateřina Valíková, kurátorka Muzea loutkářských kultur v Chrudimi.


V Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi právě začala výstava Zítra byla válka. Na té se představují loutky, které provázely vojáky na bojištích první světové války.

A pak že jsou loutky jen pro děti! „Jde o častý omyl. Řada nezávislých skupin však má silnou ambici vytvářet představení pro dospělé. Loutka může být symbolem i metaforou…“ zamýšlí se Simona Chalupová, ředitelka muzea.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.