Minimální mzda 12 tisíc korun už motivační efekt má, říká šéf odborů Středula

28. červenec 2014

Zvýšení minimální mzdy o 700 Kč odsouhlasilo od příštího roku hnutí ANO výměnou za nominaci Věry Jourové na eurokomisařku. Je to krok správným směrem?

V České republice se od roku 2007 až do loňska minimální mzda nezvyšovala vůbec. Dostali jsme se tak na čtvrtou nejnižší příčku v rámci Evropské unie. Nižší platové dno má už jen Rumunsko, Bulharsko a Litva.

Opozice ale poukazuje na to, že některé evropské státy nemají minimální mzdu vůbec, a vláda svým krokem ohrožuje nejméně kvalifikované síly.

Odboráři argumentují tím, že malý rozdíl mezi výší podpory a minimální mzdy postrádá dostatečnou motivaci, aby lidé začali pracovat nebo si práci udrželi.

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v pořadu Pro a proti nad vztahem podpory a minimální mzdy zamýšlí:


Kalousek: "Je pak otázka, jestli je minimální mzda tak nízká, nebo jsou sociální dávky tak vysoké, a nemělo by se to řešit jiným způsobem: být méně velkorysý v oblasti sociálních dávek."

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula před snížením dávek varuje. "To už se potom člověk stane chudým, a ohroženo chudobou máme více než jeden milion lidí v ČR."

"Za naší vlády míra chudoby klesla, to jsou objektivní čísla. Máme v tuto chvíli v rámci Evropské unie nejnižší míru chudoby ze všech zemí. Je to statistika Eurostatu, nikoli naše vylhaná čísla," uvedl Kalousek.

Podle Středuly je v zájmu společnosti, aby výše sociálních dávek umožnila člověku z měsíce na měsíc vyžít. A především: Minimální mzda se musí velmi rychle odpoutat od výše podpory.


Středula: "Motivační část minimální mzdy musí dostat tu skutečnou motivační povahu. Pokud by se minimální mzda dostala do výše kolem 12 tisíc korun, skutečně motivační roli mít bude."

Miroslav Kalousek zhodnotil: "Tenhle návrh musí vyvolat husí kůži všem podnikatelům i všem málo kvalifikovaným pracovníkům, kteří tak přijdou o práci."

autoři: tpa , oci
Spustit audio