Unikátní cyklomaraton má ukázat, že i s handicapem se dá žít

28. červenec 2014

Opel Handy Cyklo Maraton 2014, to je už druhý ročník závodu smíšených týmů zdravých a handicapovaných cyklistů, který tento týden projede napříč Českem a Slovenskem.

Startuje se 30. července z Prahy a úkolem závodníků je dostat se štafetově přes 24 povinných míst na trati do Košic a zpět. Průjezdními body jsou rehabilitační ústavy, spinální jednotky, speciální centra a podobně. Unikátní závod má celkem 2222 kilometrů, přičemž časový limit k jeho ujetí je 111 hodin.

Největší počet týmů sestavila Praha a Liberec - celkem 6. Svůj tým má ale i město Ostrava nebo Český rozhlas, ve kterém za ostravské studio část trasy pojede Miroslav Hostaša (příznivce dobrých věcí, sportu všeho druhu a v rádiu administrátor IT).


Osmi-, čtyř- nebo dokonce dvoučlenné týmy pojedou čtyři dny a čtyři noci nonstop napříč Českou a Slovenskou republikou. Průjezdními body se stanou rehabilitační ústavy, spinální jednotky, speciální centra a podobně. Jejich úkolem je podle GPS souřadnic jednotlivé průjezdní body vyhledat, zvolit si k nim vlastní trasu a následně na místě do cyklo-pasu potvrdit projetí razítkem.

V rozhlasovém týmu najdete také například Jana Páchu, webeditora z ústeckého rozhlasu, či Jakuba Molina z Třince, který závod absolvuje na handbiku. Každý tým je patronem jednoho člověka, který se s handicapem teprve učí žít. Rozhlasový tým jede za Jaroslava Pilaře.

Více informací k celé akci najdete na webu Opel Handy Cyklo Maratonu.

autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.