Úrazů dětí přibývá, i když úmrtnost na ně se nám daří snižovat

28. červenec 2014
Dobré odpoledne

U nejmenších dětí jsou v létě nejčastější úrazy na kolečkových bruslích, na trampolíně nebo na kole. „Pokud se nedodrží doporučení výrobce a na trampolíně skáče více dětí najednou, úraz je na spadnutí,“ varoval odpolední host Regionu, primář dětského oddělení nemocnice v Jihlavě Martin Zimen.

Podle primáře můžeme dnes pochválit děti i rodiče. „Oproti naší generaci je už obvyklé, že děti na kolečkových bruslích nosí chrániče a helmu. Horší je to na trampolínách. Často vidím, že na venkovním posezení u restauračních zařízení skáče na trampolíně pět i šest dětí najednou,“ řekl na Regionu primář.

K nejčastějším úrazům na kolečkových bruslích a na trampolíně patří zlomeniny zápěstí nebo vymknuté rameno. „K nejzávažnějším zraněním u dětí patří poranění hlavy a břicha, tam může být vždy ohrožen život a je potřeba děti sledovat na oddělení. Někdy bývají potíže rodičům vysvětlit, že dítě, na kterém není patrné žádné zranění, ale které se uhodilo do hlavy, může být opravdu vážně ohrožené a musí zůstat v nemocnici,“ popsal zkušenosti Zimen.
Co tedy primář rodičům doporučuje? „Poučit děti o tom, co mají dělat na kolečkových bruslích, když ztratí rovnováhu, naučit je dobře jezdit na kole a varovat před nebezpečnou jízdou, nenechávat malé děti u venkovních bazénů bez dozoru a tak trochu předvídat, co mohou děti vymyslet,“ radí jihlavský primář.

Nebezpečí pro děti představuje také zahradní bazén. „Těch případů tonutí podle mých zkušeností ubývá, ale pokud k němu dojde, je to vždy velmi vážné. Nejčastěji tady jde o batolata nebo malé neplavce.“
V přírodě může děti ohrozit bodnutí vosou nebo včelou, pokud jsou na ně alergické. „Pokud už u dítěte byla alergie zjištěna, mělo by být vždy při pobytu v přírodě patřičně vybaveno. Při první alergické reakci je nutné co nejrychleji zavolat lékařskou pomoc, sledovat stav dítěte a popřípadě podat první laickou pomoc,“ radil Zimen.

Dalším rizikem při pobytu v přírodě je pro děti horko a sluníčko. „Důležitý je pitný režim. Děti by v těch nejteplejších dnech měly vypít 2 - 3 litry tekutin. Nejlépe vody nebo minerálky. Vyvarovat by se měly nadměrnému pití sladkých džusů a limonád. Při zvýšeném příjmu sladkých limonád, hrozí průjmy a také vznik ledvinových kamenů už v nízkém věku,“ varoval primář Martin Zimen.

Spustit audio