Zoo Ostrava se zapojila do dalšího záchranného projektu

29. červenec 2014

Důležitým posláním moderních zoologických zahrad je přispívat k záchraně ohrožených druhů zvířat. Jednou z možností a konkrétní pomocí je posilování divokých populací ve volné přírodě. Jak to probíhá? Mláďata odchovaná v zoo jsou bezplatně poskytována pro vypouštění do přírody.

Zoo Ostrava je dlouhodobě zapojena do několika takových projektů, například na záchranu sov pálených, sýčků obecných, orlosupů bradatých, rysů karpatských ad. Novým druhem, jehož mláďata budou také poskytována pro vypuštění do volné přírody, je puštík bělavý (středoevropský poddruh). Chovný pár puštíků bělavých letos odchoval celkem dvě mláďata, která přišla na svět na konci března. Z hnízdní budky vylétla 6. a 7. května. Výsledky DNA analýzy ukázaly, že se jedná o samce a samici. Pro repatriaci byla určena samička, která byla minulý týden převezena do Rakouska a v tuto chvíli se v rozletové voliéře připravuje na vypuštění do přírody v oblasti Vídeňského lesa (Wienerwald) západně od Vídně. Sameček posílí populaci chovanou v lidské péči, aby dál předával geny po rodičích. Návštěvníci jej mají možnost pozorovat spolu s rodiči ve voliéře nad expozicí Čitván.

Puštík bělavý (Strix uralensis) je o něco větší než puštík obecný. Hnízdí v rozlehlých listnatých nebo smíšených lesích v oblasti euroasijské tajgy, hor střední Evropy a v Číně. Jako tzv. glaciální relikt se vzácně vyskytuje i ve střední Evropě (poddruh Strix uralensis macroura). V minulosti byla tato sova na mnohých místech Evropy přičiněním člověka vyhubena. Jednou takovou lokalitou byla i Šumava, kde patřil puštík bělavý k původním druhům. Ještě na přelomu 19. a 20. století se na české straně Šumavy pravidelně vyskytoval. Příčinou vymizení šumavské populace byla zřejmě kombinace intenzivního odstřelu s nepříznivými okolnostmi vývoje životního prostředí (ubývání smíšených a listnatých lesů pralesovitého charakteru, vliv klimatických výkyvů a nedostatku potravy, genetická izolovanost). Dnes se v této oblasti opět vyskytuje díky vypouštění puštíků v Bavorském národním parku (od 70. let minulého století). Na Moravě se v 80. letech utvořila malá hnízdní populace v oblasti Moravskoslezských Beskyd díky pozvolnému šíření puštíka bělavého západním směrem ze Slovenské republiky, kde se v současné době vyskytuje početná stabilizovaná populace.

Záchranný projekt v Rakousku

Kroužkování mláďat puštíka bělavého

O projektu návratu puštíka bělavého se začalo uvažovat v letech 2006-2007. Pro vypouštění puštíků byly vytipovány dvě lokality – Biosphärenpark Wienerwald a Wildnisgebiet Dürrenstein. První vypouštění se uskutečnilo v roce 2009 a první hnízdění bylo zaznamenáno o dva roky později. Od začátku projektu bylo vypuštěno už více než 150 ptáků a v oblasti Vídeňského lesa populace vzrůstá. V letošním roce je v této lokalitě celkem 8 hnízdících párů a v obou lokalitách letos vyletělo už celkem 19 mláďat. Projekt by měl pokračovat i nadále, takže věříme, že letošní samička nebude posledním mládětem puštíka, které bude létat ve volné přírodě.

Více informací o projektu na těchto stránkách.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio