V zemědělství pracuje málo mladých lidí. Ministerstvo to chce změnit dotacemi

30. červenec 2014

Práce v zemědělství mladé příliš neláká. Ministerstvo zemědělství se problémem zabývá v nejnovější koncepci rozvoje venkova. O situaci v zemědělství jsme v Ranním Plusu hovořili s viceprezidentem Společnosti mladých agrárníků ČR, Františkem Němcem.

Podle dokumentu, z něhož citují dnešní Lidové noviny, je důvodem nedostatečné generační obměny v zemědělství malá atraktivita práce v oboru. Nedostatek mladých lidí také prý brzdí zavádění inovací. Ministerstvo mladé zemědělce podporuje již od roku 2005. Mladým začínajícím zemědělcům mezi 18 a 40 lety teď ministerstvo nabízí dotaci více než milion korun.

„Za posledních deset, patnáct let se průměrný věk lidí pracujících v zemědělství zvýšil skoro na padesát. Je to dané zejména tím, že pokud dnes chcete pracovat v zemědělství, je třeba kvůli obsluhování technologicky náročných strojů mít určité vzdělání,“ říká viceprezident Společnosti mladých agrárníků ČR, František Němec.

Podle něj je také důležité, aby na venkově byly dostupné služby, aby lidé na venkově zůstávali.

Němec také potvrzuje, že mladí zemědělci přistupují k tomuto podnikání jinak. Zavádějí inovace a jsou odvážnější: „Konkrétně my jsme za posledních sedm let zvýšili počet zaměstnanců z jednoho na třicet. To by můj otec nedělal. Je mu přes šedesát a nemá něco takového zapotřebí,“ dodává Němec.

Důležité je podle něj zejména podporovat živočišnou výrobu, neboť ta pomáhá zaměstnanosti na venkově nejvíce: „Se dvěma kolegy jste dnes schopni obhospodařit 600 hektarů půdy, ale na 600 krav potřebujete dvacet lidí,“ dodává.

autoři: rkr , Pavla Králová
Spustit audio