Jak ven z dluhové pasti? Nechte si poradit od odborníků

30. červenec 2014

Seriózní půjčování peněz, řešení problémů se splátkami, boj s dluhy – to jsou témata, která jsme v Radioporadně probrali se Zdeňkem Soudným, tiskovým mluvčím projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Do dluhů nás nejčastěji dostane vlastní nerozvážnost. Než si na něco půjčíme peníze, měli bychom se zamyslet, jestli je to opravdu nutné a potřebujeme to. Druhým krokem je pečlivý výběr úvěrové společnosti.

„Bezpečný poskytovatel je taková společnost, u které je záruka, že podepisujeme transparentní smlouvu, ve které nejsou schované žádné skryté poplatky a sankce. Pokud má spotřebitel se splácením, vychází mu ochotně vstříc s úpravou splátek. Jejich cílem není totiž vás zničit, ale abyste svůj dluh splatili,“ říká Zdeněk Soudný.

Nemůžete splácet? Okamžitě to řešte

Pokud se dostanete do finančních problémů a máte, najedou potíže se splácením, tak nejhorší, co můžete udělat je, tvářit se, že vlastně žádný problém neexistuje. Nebo se pokusit situaci řešit další půjčkou od lichvářských společností.

„Nejlepší je okamžitě zajít ke společnosti, kde jsme si vypůjčili a popravdě vylíčit naši situaci. Domluvit s ní změnu podmínek. Většina solidních společností je na takovou diskusi připravena,“ vysvětluje Zdeněk Soudný.

Pozor na podvodníky

V případě, že jste si půjčili u pochybné firmy, čekají vás v případě nesplácení těžké chvíle. Poskytovatel bude na splátkách trvat. Využije sankce.

„Ve smlouvách u lichvářů často bývá i to, že pokud přijdou peníze na účet i o pouhou hodinu později, než je ujednáno, už vám mohou účtovat velké pokuty,“ varuje Zdeněk Soudný. Při pozdější splátce si společnost může nárokovat i zpoplatnění úvěru. Bude chtít půjčené peníze okamžitě vrátit. Když to neuděláte, čeká vás exekuce. Na to všechno myslete ještě předtím, než si půjdete sjednat úvěr.

Bezpečný poskytovatel si pečlivě prověří vaší uvěrovou minulost. Firma, které jde o to, aby z vás dostala co nejvíc peněz, to neudělá. Když se někdo nepodívá do registru neplatičů a nezajímají ho vaše příjmy, je to signál, že to není seriózní společnost.

„V takovém případě buďte ostražití. Pravděpodobně jde o podvodníka. Problémy, které pak budete řešit, se s vámi povlečou dlouhé roky,“ říká Zdeněk Soudný.

Pokud se dostanete do problémů se splácením či dokonce do exekuce:
  1. Kontaktujte svého věřitele. Řešení situace je totiž i v jeho zájmu. V mnoha případech si s vámi domluví např. splátkový kalendář, díky kterému budete splácet déle, ale nedostanete se do větších problémů
  2. V případě exekuce či zdánlivě bezvýchodné situace kontaktujte prověřené a veřejné poradenské společnosti jako je např. Poradna při finanční tísni. Poradí vám zde zadarmo a pomohou vám zařídit vše tak, abyste se z problémů dostali s co nejmenšími ztrátami. Pracují zde odborníci, kteří jsou dobře informováni o situaci i právním prostředí. Na rozdíl od parazitních společností nejsou motivováni ziskem.
  3. Pokud už jste v problémech, více než kdy jindy platí, abyste dvakrát měřili, než začnete řezat.  
Co rozhodně nedělat:
  • Neberte si další půjčky, abyste splatili ty předchozí.
  • Nepodléhejte panice a neobracejte se na neprověřené společnosti jako na jedinou pomoc. Právě v problémech musíte zachovat chladnou hlavu. Špatné rozhodnutí vás do problémů dostalo, teď si tedy vezměte čas na rozmyšlenou.
  • Nevěřte automaticky, že vás cizí společnost oddluží či zbaví exekuce. Ptejte se na jejich motivaci a nechte si doložit úspěšnost jejich žadatelů u soudu. Ptejte se na zkušenosti a zkuste na internetu zjistit, zda uživatelé na internetu nereferují o firmě jako o podvodné společnosti.
autor: PRO
Spustit audio