Chystáte se na dovolenou do Itálie? Tahle místa si nesmíte nechat ujít!

„Itálie je jednou z nejhezčích zemí v Evropě, která od nás není tak daleko, pokud nejsou dálnice ucpané,“ říká prázdninový zpravodaj v Itálii Robert Mikoláš. A jestli se chystáte na italskou dovolenou v těchto dnech, tak se raději obrňte trpělivostí. „Z Verony jsem jel asi třináct hodin,“ nastiňuje v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

„Itálie je počátek evropské civilizace, naleznete tam staré památky, dobré jídlo, nádherné moře s plážemi,“ říká s tím, že na Apeninském poloostrově je sice trochu draho, ale návštěva se přesto vyplatí.

Pokud byste chtěli zavítat více na jih, tak Palermo na Sicílii nabízí jeden z nejkrásnějších normanských paláců, který využíval Fridrich II. V paláci můžete navštívit honosnou kopuli, kde se mísí křesťanská a arabská kultura. „A v úzkých uličkách města máte na každém rohu do noci otevřenou kavárničku,“ popisuje.

Čtěte také

K nejnavštěvovanějším destinacím patří Toskánsko, Řím, San Marino nebo pláže u Středozemního moře. „Šikmá věž v Pise je jako babylonská, slyšíte tam jazyky z celého světa,“ říká.

A jak je to s proslulou italskou gastronomií? „V některých restauracích nedostanete v angličtině jídelní lístek, ale na stůl vám přinesou vždy něco dobrého,“ říká.

Normanský palác

A zajímavou specialitu nabízejí ve vesnici Barolo – kromě proslulého červeného vína lze posnídat i sýr s marmeládou z hroznů nebo feferonek.

Proč je věž v Pise šikmá? Kde jsou v Itálii nejkrásnější pláže? A kam jezdí Italové na dovolenou? I to jste mohli slyšet v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.


Zvětšit mapu
autor: prh
Spustit audio