Přívalový déšť poškodil vybavení Mahenovy knihovny v Brně

31. červenec 2014

Dosud neupřesněné škody způsobil přívalový déšť v hlavní budově brněnské Knihovny Jiřího Mahena. Kvůli přeplněné kanalizaci nemohla voda odtékat ze skleněné střechy atria a dostala se dovnitř. Celkový rozsah zaměstnanci knihovny stále zjišťují, zatím se ale zdá, že knihovní fondy poškozeny nebyly. Následky budou odstraňovat přinejmenším do zítřka. Zda knihovna v pondělí otevře, zatím není jisté.

„Voda zatopila celé atrium, přilehlé ochozy i obvodové zdi atria. Na podlaze bylo zhruba 3 až 5 centimetrů vody, a museli jsme tedy okamžitě z bezpečnostních důvodů knihovnu uzavřít a začít uklízet,“ říká zástupkyně ředitelky Hana Vacková.

Voda se do atria dostala krátce po dvanácté hodině. Pro zaměstnance knihovny to bylo velké překvapení, protože střecha sloužila bez větších problémů už řadu let.

„Když jsem přišla sem dolů do haly, viděla jsem, jak proudy vody tečou ze střechy. Snažili jsme se zachránit hlavně výpočetní techniku, rychle jsme ji přikryli igelity, potom hlavně knížky - zvláště ty rezervované, o které je velký zájem a které jsou nejnovější,“ popisuje vedoucí knihovny pro dospělé Kateřina Roháčová.

Počítače teď budou muset technici opatrně vysušit a zkontrolovat, zda jsou ještě vůbec funkční. Voda také zatekla do omítek obvodového zdiva atria, škody si zatím nikdo netroufá odhadnout. A ani to, zda knihovna bude v provozu od pondělí, kdy je další otevírací den.

„Bohužel nejsem schopna to v tuto chvíli říct, protože stále ještě prší a stále sem ještě zatéká. Knihovníci se proměnili v úklidovou četu a velmi intenzivně uklízejí po celé budově. Moudřejší budeme asi zítra, samozřejmě veřejnost budeme informovat prostřednictvím Facebooku a webových stránek,“ dodává zástupkyně ředitelky knihovny.

Voda, která po poledni zalila centrum Brna, poškodila i další budovy, například podzemní garáže a prostory pro archiv v dokončované nové budově filozofické fakulty. Na několik desítek minut také ochromila dopravu.

Dopravní komplikace způsobil silný déšť v brněnské Jedovnické ulici

Podle starosty městské části Brno-střed Libora Šťástky (ODS) je už doprava v centru jihomoravské metropole bez problémů.

„Byl to mimořádně silný přívalový déšť. Když se dívám na zkušenosti z jiných měst, tak takové trampoty se čas od času objeví.“

„My se samozřejmě obrátíme na příslušné subjekty, které mají na starosti správu komunikací a kanalizace, aby prověřily především tu kanalizaci a to, jak je schopná pobírat dešťovou vodu v takovýchto případech, a případně zjednaly nějakou nápravu,“ poznamenal starosta.

autor: jel
Spustit audio