Co dělal letoun nad ukrajinským bojištěm? Počkejme na černé skříňky, říká letecký publicista

„Nad válečnými zónami a bojišti se nelétá, to je obecná zásada,“ říká letecký publicista Martin Velek s tím, že jde o nejlepší způsob, jak se vyhnout riziku sestřelení. A neplatí to pouze v případě tragédie malajsijského letadla na Ukrajině, ale v dalších oblastech válečných konfliktů. „Dnes lze na černém trhu získat raketu odpalovanou od ramene a nevíte, kdy ji nějaký negramot v sandálech odpálí,“ vysvětluje v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Černé skříňky by podle Martina Veleka mohly obsahovat informaci o tom, proč bylo malajsijské letadlo odchýlené nad válečnou zónu. „Je důležité, aby záznamy a údaje nebyly poškozeny střepinami z rakety. Zda je to tam nahráno, to se dozvíme později,“ říká s tím, že informace potvrzující náhlý zásah není tolik důležitá.

Čtěte také

Dodává také, že podle různých webových zdrojů ukrajinská tajná služba zabavila veškeré záznamy, které údajně nasměrovaly letoun nad bojiště. „Obě strany mají mnoho v sázce, a v takových případech se nechodí příliš daleko – manipuluje se všemi směry, nedá se věřit na 100% ani jedné straně,“ míní.

Vyšetřování na místě tragédie může vysvětlit, zda byl letoun sestřelen raketou ze země, nebo z letadla. „Ze sestavených trosek a kusů letadla se dá zjistit mechanismus poruchy, co se ulomilo dříve, ale také, jaká hlavice rakety vybuchla,“ nastiňuje.

Černé skřínky by mohly napovědět, proč letěl malajsijský letoun nad válečno zónou na Ukrajině, řká Martin Velek

Co říká Martin Velek na zmizení malajsijských aerolinek v březnu? Lze přežít pád letadla? A jak se daří leteckému průmyslu? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.