Hynek Kmoníček o sankcích Evropské unie: Rusko by se mělo chovat evropsky

Moskva varuje, že zavedené sankce vyjdou Evropskou unii draho. „Rozhodně ji nevyjdou zadarmo,“ komentuje situaci Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

„Nesmíme ublížit zemím Evropské unie, ale musíme zavést takové sankce, aby nebyly pro smích,“ nastiňuje dilema Evropské unie. Sankce podle analytiků dosahují 20 % ruských kapitálových zásob. „Může to být citelná část,“ domnívá se Hynek Kmoníček.

Čtěte také

Rusko však podniklo opatření a polští ovocnáři nesmějí vyvážet do Ruska. Čeští ovocnáři se proto obávají větší konkurence a toho, že polská produkce půjde na středoevropský trh. „V této chvíli měla Evropská unie dvě možnosti – jít do otevřeného konfliktu, nebo vyjednávat,“ uvažuje Hynek Kmoníček s tím, že konflikt by mohl vyústit do nové studené války, o kterou by nikdo neměl zájem.

„Nechceme poškodit sebe nebo Rusko. Důležité je, aby se evropské Rusko chovalo v Evropě evropsky,“ zdůrazňuje. Sankce nejsou cílem, ale nástrojem. „Ještě nikoho nedonutily ke změně, ale máte pak lepší jednací prostor,“ připomíná.

Jak hodnotí dění v Izraeli a Pásmu Gazy? A jak chápe postoj Česka v tomto konfliktu? Hynka Kmoníčka se ptal moderátor Martin Veselovský krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio