Silný déšť a bouřky potrápily také Královéhradecký kraj. Lidé už odklízejí škody

3. srpen 2014

Česko zasáhla další vlna bouřek a přívalových dešťů, které zvedly hladiny některých potoků a řek. Nejhorší byla situace v Pardubickém kraji a na Vysočině. V Královéhradeckém kraji přívalový déšť zasáhl zejména obec Svídnice na Rychnovsku.

Voda tam během chvíle vytopila šest domů. „Během deseti minut přišly kroupy velikosti dvacetikoruny. Pak přišlo všechno z polí,“ říká tamní dobrovolný hasič Pavel Vrba.

„K nám to šlo do sklepa, deset centimetrů v baráku. Byli jsme připravení, dávali jsme cihly kolem domu, kolem vjezdu. Bylo to rychlé,“ dodává.

Místní už začali s odklízením škod. „Šlo to spíš do sklepů, ta spodní voda, a na zahrady. Snažíme se to tady odstraňovat těžkou technikou,“ vysvětluje Vrba.

Vyplavené zahrady v obci Svídnice na Rychnovsku

Podle něj úklid zabere maximálně týden. „To mazlavé bahno vůbec nejde. Všechno to je z polí. Na lopaty se to lepí,“ povzdechne si.

Výstraha před silnými bouřkami platí pro celé Česko až do večera. V noci budou bouřky slábnout, ojediněle se ale mohou objevit v i v pondělí, a to hlavně na východě a severovýchodě republiky.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: ova
Spustit audio