Neznámý indiánský kmen může v naší civilizaci přežít jen těžko, míní etnolog Zelený

4. srpen 2014

V Amazonii u řeky Envira poblíž brazilsko-peruánských hranic se setkali příslušníci zatím neznámého a izolovaného indiánského kmene s lidmi z vnějšího světa. Indiáni pocházející patrně z peruánské jazykové rodiny Pano se sami od sebe vydali do vesnice brazilského kmene Ashaninka.

Stalo se tak pravděpodobně kvůli tomu, aby našli spojence proti těžařům dřeva nebo pašerákům drog, kteří je dříve napadli. K setkání došlo už před měsícem, ale brazilské úřady o něm informovaly až teď.

„Oblast mezi Peru a Brazílií patří k nejzapadlejším koutům na světě. Právě zde jsou poslední příslušníci lovců a sběračů, kteří zde žijí několik tisíc let v úplné součinnosti s přírodou. Z tohoto důvodu je ta příroda stále stejná, oproti způsobu našeho pohodlného a sofistikovaného života, kvůli kterému potřebujeme přírodu ničit,“ řekl v našem vysílání etnolog a znalec latinskoamerických indiánských civilizací Mnislav Zelený.

Kulturní šok v naší civilizaci indiány určitě čeká. Podle Zeleného to pro ně znamená doslova katastrofu, kterou mohou těžko přežít.

Etnolog připomněl loňský případ drobné skupiny Mashco Piro:

„Byli náhodně kontaktováni před rokem. Peruánci se jich ptali, proč nechtějí vstoupit dobrovolně do naší civilizace. Řekli nádhernou větu: Protože vy žijete špatně,“ uzavřel Mnislav Zelený.

autoři: mvo , Michael Rozsypal
Spustit audio