Nemohla jsem té nenávisti uvěřit, vzpomíná Alena Derzsiová, která natočila dokument o paterčatech

5. srpen 2014

Režisérka Alena Derzsiová právě ve střižně dokončuje 13dílný dokumentární seriál o prvním roce života prvních českých paterčat. Do vysílání půjde 3. září, a to na ČT1. Jak se prvním českým paterčatům žije? Jak rodiče ustáli silný mediální tlak? Kdo rodině nejvíc pomohl a jak se změnila jejich domácnost a vztahy? Na to všechno se režisérky ptala Zuzana Burešová.

Když se první česká paterčata loni v červnu narodila, čelila celá jejich rodina velice nepříjemnému mediálnímu tlaku. Jejich matka tenkrát prohlásila, že nechce pozornost médií a svá paterčata veřejnosti nikdy neukáže. Co se změnilo?

„Přišly jsme za ní spolu se scenáristkou Libuší Markovou s tím, že bychom chtěly točit sběrný dokument. Chtěly jsme rodinu sledovat rok až pět let, proto nehrozilo, že by se to vysílalo třeba hned následující den,“ vzpomíná režisérka, jak se jim matku paterčat podařilo k natáčení přesvědčit.

„Alexandra byla ze začátku hodně vyděšená – nečekala takový zájem! Najednou se kolem ní začala točit média, bylo jí 23 let, čekala pět dětí, šesté měla doma… a najednou se na ni vše hrnulo. Byli jsme rádi, že nám dala svou důvěru,“ říká režisérka.

Briefing ke zdravotnímu stavu prvních českých paterčat, matka Alexandra Kiňová

Smršť nenávisti

Na začátku byla 23letá dívka – která se najednou stala matkou šesti dětí. „Sledovali jsme, jak se z ní stala žena,“ popisuje režisérka.

A to žena, která to rozhodně neměla jednoduché ani z dalšího důvodu. „Na začátku zavládla ve společnosti hrdost na to, že se u nás narodila paterčata. Jakmile se však ukázalo, že jde o romské děti, vše se najednou změnilo,“ připomíná režisérka. „Chodily například tak nenávistné dopisy, že dodnes nedovedu pochopit, jak mohou být lidé schopni něco takového napsat!“

Čtěte také

Alexandra, matka paterčat, prý situaci zvládala s vědomím, že své děti musí bránit za každou cenu. To Tonda, její muž, podle Aleny Derzsiové všechno nesl mnohem hůř. „Každý dopis doslova a do písmene obrečel. Je to čistá duše a vůbec nechápe, že někdo může něco podobného vyslovit.“

Doslova nenávistná smršť se po narození paterčat rozpoutala poté, co se veřejnost dozvěděla, na co všechno má rodina nárok. „Například ve chvíli, kdy rodina dostala zdarma kočárky, začaly chodit nenávistné maily, ale třeba i telefonáty určené paní, která kočárky rodině darovala.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio