Nenechte si ujít: Expedice Radka Jaroše se vrací do Česka i s Korunou Himálaje

8. srpen 2014

Když 2. července odlétali z Prahy, nikdo z nich netušil, co je v Himálaji čeká. Jen Radek Jaroš měl jasný cíl – pokořit druhou nejvyšší horu světa K2 a stanout na vrcholech všech 14 osmitisícovek. Dokázal to a teď se vrací s Korunou Himálaje.

O neuvěřitelném úspěchu Radka Jaroše jste slyšeli přímo od horolezců a moderátorky Lucie Výborné, která se s expedicí do Himálaje vydala.

Právě ona vás denně seznamovala se specifickou sortou lidí mířících do hor. Mohli jste si poslechnout, jaká je atmosféra v základním táboře pod druhou nejvyšší horou světa a co si Radek Jaroš zabalil před výstupem na vrchol K2.

Čtěte také


Co je Koruna Himálaje?
Jde o 14 horských vrcholů, které přesahují 8 tisíc metrů nad mořem a nacházejí se v pohoří Himálaje a Karákóramu. Jako první zdolal všechny vrcholy horolezec Reinhold Messner v roce 1986.

Drželi jste horolezcům palce? 26. července v 16 hodin jste se s nimi mohli radovat. Právě v tento okamžik zdolal Radek Jaroš K2. O půl hodiny později dorazil na vrchol také jeho parťák Honza Tráva Trávníček.

Po jejich návratu se v základním táboře slavilo – Radek Jaroš výstupem na K2 dosáhl na Korunu Himálaje.

Ve čtvrtek 7. srpna po 20. hodině dorazila expedice Radka Jaroše na pražské letiště. Přímo na místě informoval o jejím návratu a nadšeném přivítání moderátor Jan Pokorný.

„Nádherné přivítání. Netušil jsem, že tu bude tolik lidí. Horolezectví na to není zvyklé,“ nastínil Radek Jaroš. Ke K2 se s horolezci vydala také moderátorka Lucie Výborná. „Těším se do práce, ale špatně se mi opouští parta správných chlapů,“ uznává.

Radek Jaroš byl hostem Radiožurnálu a poté odpovídal na otázky také na tiskové konferenci, která se konala v budově Českého rozhlasu

„Mohla přijít změna počasí, vichřice, spadnout kámen. V horách platí, že rychlost je bezpečí. Nikdy jsem neváhal a mazal dolů, jak jen to šlo,“ řekl Radek Jaroš mezi 10. a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu. Spolu s Honzou Trávníčkem, Petrem Maškem a Lucií Výbornou odpovídal na otázky Jana Pokorného.

Čtěte také

Po 11. hodině se v budově Českého rozhlasu na Vinohradské 12 konala tisková konference horolezců a moderátorky Lucie Výborné. Radek Jaroš si užíval odpočinku i ovací a poděkoval za podporu.

autor: šše
Spustit audio