Blokády a protesty jsou v Bolívii na denním pořádku

6. srpen 2014

Patří mezi nejchudší země světa, ale není to na ní vidět. Má kontroverzního prezidenta, který ovšem podporuje protesty lidu. Buduje nové silnice, ale objížďky vedou i 300 km. Co můžete v zemi Indiánů čekat?

Pro cestovatele Martina Mykisku je Bolívie nejkrásnější zemí Jižní Ameriky. „Třetina země jsou vysoké hory kolem 4000 metrů nad mořem. Jezdím tam ale opakovaně a zvykám si na výšky rychleji,“ říká. Jedinou cestovatelskou „nepříjemností“ je tak šestihodinový časový posun.

Bolívie patří mezi nejchudší země světa. Ale na první pohled to není vidět. Jídla je tam dost, je relativně levné a nikdo nemá hlad. Na druhou stranu je tam vysoká negramotnost, špatná hygiena i vysoká dětská úmrtnost. „Jihoameričané jsou ale líní a nehoní se za pozemskými statky,“ říká.

Na cestě je třeba improvizovat

Naposledy se Mykiska do Bolívie vydal jako průvodce. Tři týdny vedl skupinku turistů, a jak sám říká, pokaždé je třeba improvizovat. „V posledních letech dělají tamní obyvatelé časté blokády ulic ze všemožných důvodů,“ vypráví.

Čtěte také

„Pokud například vedení města slíbí opravu prašné cesty a neudělá to, může očekávat blokádu té silnice,“ poodhalil cestovatel jeden z důvodů.

Protesty navíc často bývají úspěšné. Obyvatelé Bolívie jsou totiž velmi paličatí. „Armáda se bojí zasahovat, protože ví, že by protestující neustoupili ani o píď a byl by z toho masakr,“ dodává.

Země ovládaná Indiány

Hrdost bolívijského lidu je spojená i s nabýváním větší moci domorodých indiánů Ajmarů. Dokonce i současný prezident Evo Morales je právě indiánského původu. V úřadu je od roku 2006 a navzdory ústavě v něm hodlá zůstat i nadále.

„Je to kontroverzní osoba. Na jednu stranu se díky němu v Bolívii staví silnice, na druhou mu moc už leze do hlavy,“ říká Mykiska. Morales bude v říjnu znovu kandidovat na prezidentský úřad a podle Mykisky téměř jistě znovu uspěje. Stojí za ním velká část obyvatelstva.

Najdou se ovšem i jeho odpůrci. Vadí jim, že podporuje právě blokády a podobné způsoby protestů. „Jednou jsme museli kvůli blokádě města objíždět 300 kilometrů po polních cestách. To je jako z Prahy do Bratislavy,“ dodává cestovatel.

Jaká se v Bolívii nachází etnika? Co poslouchají místní obyvatelé za hudbu? Jaké jsou hory v Bolívii? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.