Filharmonici a Ida Kelarová vystupují v romských osadách

6. srpen 2014

Za romskými dětmi až na východní Slovensko vyjela část České filharmonie, zpěvačka Ida Kelarová a dětský sbor Čhavorenge. Smyslem hudebního projektu „Romano drom“ je podpora lidí a především dětí, které žijí v Lenártově, Rudňanech, Rakúsích a Moldavě nad Bodvou.

Ida Kelarová se lidem ve slovenských osadách věnuje dlouhodobě. V posledních letech vybírá z osad talentované děti do svého každoročního letního projektu Romano drom. To je letní škola pro romské děti a mladé lidi z ČR, Slovenska a Maďarska, kteří mají během dvou týdnů poznávat sebe, svoji identitu, tradice, ze kterých vycházejí, a zároveň společně vytvářejí něco krásného a silného – v tanci i v hudbě. Dosavadní výsledky letních škol mohli ocenit posluchači v České republice, kde dětský sbor Čhavorenge vystupoval za doprovodu Filharmonie Hradec Králové, Filharmonie Zlín a naposledy v prosinci 2013 s Filharmonií Brno.

Kromě poznávání a spolupráce mají zúčastněné děti a mladí lidé možnost potkat se s romskými profesionály z různých oborů – hudby, dramatu, s romskými studenty univerzit atd. Součástí letní školy jsou i specializované workshopy, zaměřené na romskou historii, kulturní tradice a současné problémy každodenního života. Tak tomu je i letos, přičemž projekt vyvrcholí koncerty 6. až 8. 8.

Setkání se koná v rekreačním zařízení Lúčka Potoky na Východním Slovensku. Písně podle organizátorů z občanského sdružení MIRET v čele s Idou Kelarovou slouží jako cesta, dlouhá cesta – lungo drom, aby se člověk dostal odněkud někam, ale jak svou cestu prožije, to už je věc jeho citu a umění.

autoři: Tomáš Černý , Karel Kratochvíl
Spustit audio