Objevitel "Ötziho" je skutečně mrtev

Tělo Helmuta Simona nalezl po týdnu marného hledání téměř náhodou myslivec. Helmut Simon proslul jako objevitel tisíce let staré mumifikované mrtvoly z alpského ledovce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ötziho mumie

Ötziho mumie | Foto: archaeologiemuseum.it

67letého Simona pohřešovali od minulého víkendu, kdy vyrazil sám na horskou túru. Pátrání po něm se zúčastnilo 120 lidí a také hlídky s lavinovými psy. V oblasti silně sněžilo a kvůli lavinovému nebezpečí museli pátrání brzy přerušit.

Oblast, ve které Simon zahynul, leží 150 kilometrů od místa, kde před třinácti lety našel proslavenou ledovcovou mumii.

Helmut Simon objevil mumifikovanou mrtvolu muže spolu se svou ženou na podzim 1991 při sestupu z hory Similaun v Jižním Tyrolsku. Stáří těla je odhadováno asi na 5300 let, tedy z mladší doby kamenné.

Podle místa nálezu v údolí Ötztal vešla mumie v celosvětovou známost pod jménem Ötzi. Tělo bylo v překvapivě zachovalém stavu díky tomu, že bylo po celá tisíciletí zmrazeno ve věčném ledu a sněhu. Na denní světlo se dostalo až díky výraznému tání ledovce, který ustoupil v místě nálezu o desítky metrů.

Manželé Simonovi se již léta soudí s italskými orgány o finanční nálezné. Italský soud v Bolzanu sice oficiálně uznal Simonovy jako nálezce, odmítl však jejich nárok na nálezné s tím, že objev má vědeckou hodnotu.

Advokáti Simonových však poukazují na to, že Bolzano si pro Ötziho vybudovalo zvláštní muzeum a mumie přitáhne ročně do regionu Horní Adiže/Jižní Tyroly na 300.000 návštěvníků. Region má tedy z mumie výrazný komerční zisk a měl by proto příslušnou odměnu poskytnout i nálezcům.

Milan Kopp, Regina Prouzová-Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme