Po povodni se zbavte všeho, co nelze bezpečně vyčistit, radí hygienik

7. srpen 2014
Dobré odpoledne

Povodeň, velká voda či záplava je host nevítaný, řekl v úvodu čtvrteční poradny hygienik Jiří Kos. „A každého takového hosta se snažíme co nejdříve zbavit.“ Je třeba si uvědomit, že špinavé, kontaminované jsou všechny prostory, kudy tak spoušť při prošla. „Naše babičky říkaly, že existuje čistá špína. V tomto případě neexistuje, musíme být opravdu nekompromisní,“ dodal Jiří Kos.

Mnohem větším nebezpečím je vedle špíny biologická kontaminace. „Taková spoušť může obsahovat různé bakterie. Kupříkladu salmonela, ale i úplavice. Dokonce tam mohou být i zárodky žloutenek a tyfu,“ varuje hygienik. Recept je jednoduchý – zbavit se všech věcí, ze kterých nelze tyto nánosy bezpečně odstranit. „Jsou to všechny nasákavé, porézní materiály. A pochopitelně potraviny.“

Povodeň téměř pokaždé zasáhne také studnu. Podle Jiřího Kose bychom s tím měli vždycky počítat. První je pochopitelně vizuální kontrola. Pokud je voda čistá, stačí jen preventivní desinfekce. „V případě většího poškození nezbývá než větší sanaci, což znamená studnu odčerpat, vyčistit. To samé platí u vrtů,“ vysvětluje Kos s tím, že studnu zvládne člověk většinou sám, u vrtů je lepší si najmout firmu.

Spustit audio