Tahle italská farma dostala zemědělského Oscara. Vedou ji už čtyři generace žen

Je jí téměř sto let a dodnes řídí farmu, která dokonce získala Oscara. Řeč je o Italce, která i ve svém pokročilém věku velí na statku ležícím v provincii Verona. A oceněna byla pochopitelně nikoli za filmové umění, ale za „didaktický agroturismus“. Usedlost rodiny Lovato se totiž věnuje hlavně dětem. O návštěvníky se starají už čtyři generace majitelek.

99letá Rosa Lovato přichází mezi své nejbližší. Má narozeniny a od příbuzných dostává velký dort, který si mimochodem sama, tedy téměř sama, upekla. Je totiž stále považována nejen za paní domu, ale především za paní vyhlášené kuchyně rodinného statku La Vecchia Fattoria.

Farma se nachází v obci Bonavicina. A chlubí se přízviskem „čistě ekologická“. „Nepoužíváme žádné pesticidy, máme vlastní vodu i na toaletách, čističku, na střeše solární panely,“ vypočítává vnučka paní Anny, 29letá Giulia Lovato.

Čtěte také

Nejvíc se tu děti těší na živá zvířata

Vede mne po dřevěných schodech do prvního patra rozlehlého stavení, kterým se navíc od rána do večera rozléhá dětský smích.

„Spolu s mou sestrou i maminkou si myslíme, že prostředí, ve kterém děti vyrůstají, je hrozně důležité. Je základem pro jejich zdravý vývoj. Proto naše farma nabízí nejen ekologický program, ale také sociální. Přijíždějí sem celé školy, speciálně se pak věnujeme handicapovaným dětem i malým klukům a holkám pocházejícím z neúplných rodin, dětem, které zažily domácí násilí a podobně,“ dodává Giuliina sestra Carolina.

Usedlost rodiny Lovato se věnuje hlavně dětem. O návštěvníky se starají už čtyři generace majitelek

Pravděpodobně skutečnost, že statek pocházející z roku 1800 vedou samé ženy, se promítla i do hlavní náplně farmy.

Paní učitelka vysvětluje šesti a sedmiletým capartům, jak se dělá chléb, jak roste rýže nebo jak se sázejí jednotlivé plodiny. Udivené výrazy, rozzářené oči, úsměvy, křik a všudypřítomná zvídavost. Nejvíce se ale prý všechny děti těší, až vyrazí za živými zvířaty. A na projížďku. Většina z nich totiž žije ve městech.

Čtěte také

Nadšení z jízdy v povozu taženém starým, ale stále funkčním traktorem je obrovské a nikomu nevadí, že hustě prší. Navíc na všechny ještě čekají, to už pod střechou, koně, oslíci a další domácí zvířata. A pak i teplý čaj a oběd uvařený výlučně ze zdejších produktů.

Začátky nebyly jednoduché

Ani se nechce věřit, že farma rodiny Lovato musela o své místo na slunci dlouhá léta bojovat.

„Nikdo ze začátku nevěřil, že to dokážeme. Do podnikání jsme se pustily v roce 1998 a dnes tu máme osm školních výprav denně. Před dvěma lety jsme pak vyhrály zemědělského, takzvaného Zeleného Oscara, což pro nás bylo skvělým povzbuzením do další práce,“ říká Giulia Lovato.

Usedlost rodiny Lovato se věnuje hlavně dětem. O návštěvníky se starají už čtyři generace majitelek

Vedle vzdělávacích projektů se tu dlouhodobě starají i o tělesně postižené děti, o které se starají vyškolení specialisté. A to přesto, že státní dotace ve výši 400 eur na měsíc ani zdaleka nepokryjí všechny náklady.

V této souvislosti Giulia trochu trpce podotýká, že tu stále musí bojovat s byrokracií. Požádaly totiž i o peníze z evropských fondů, a i když jim Brusel před dvěma lety přiklepl 12 tisíc eur, dosud dostaly jen polovinu.

Farma pomáhá i dospělým

Ženy z rodiny Lovato se však prý nikdy nevzdávají a i díky jejich zarputilosti je svět krásnější nejen pro desítky postižených dětí, ale i dospělých.

Čtěte také

„Mám rád svou práci. Jsme tu jako jedna velká rodina. Já vozím děti po statku a starám se o ně jako o vlastní,“ potvrzuje 47letý Ahmed, řidič „výletního“ traktoru, který trpí Parkinsonovou chorobou. Kvůli tomu ho totiž vyhodili z původního zaměstnání, na farmě La Veccia Fattoria však dostal novou šanci.

autor: mir
Spustit audio