Onkoložka Petra Tesařová nejen o rakovině prsu: Genetika hraje roli, ale nesmiřte se s osudem

11. srpen 2014

Před rakovinou strkáme hlavu do písku, což podle onkoložky Petry Tesařové není dobře. „Hlava v písku zůstává v době, kdy je onemocnění dobře léčitelné. Pak se stane neřešitelným a pacient umírá,“ připomíná.

Medicína sice dokáže divy, ale Petra Tesařová připomíná, že možnosti lékařů bývají stále poměrně omezené. V případě onkologických onemocnění hraje velkou roli genetická fatalita.

„Vyléčíme pacienta a on onemocní znovu dalším zhoubným onemocněním,“ popisuje s tím, že v takovém případě jde o naprogramování našeho genetického materiálu.

Čtěte také

Měli bychom se tedy smířit s osudem? Podle onkoložky Petry Tesařové ne. „Člověk by se měl připravit na to, co by ho mohlo potkat,“ míní. Některé naše prohřešky totiž přesně korelují s rizikem nádorových onemocnění, například obezita nebo nevhodné složení stravy.

Onkologie je podle ní multidisciplinární a nutná je i aktivita pacienta. „Mladý pacient hledá, pátrá a mluví o různých možnostech řešení,“ přibližuje a dodává, že vztah mezi lékařem a pacientem bude sice vždy nerovný, ale v Česku býval skutečně hodně nerovný. „Potřebujeme, aby se pacient vzdělával a rozhodoval,“ zdůrazňuje.

Petra Tesařová, onkoložka

V čem pomohla pacientkám s rakovinou prsu herečka Angelina Jolie, která si nechala preventivně chirurgicky odstranit prsa? Může rakovinou prsu onemocnět také muž? A je mamografie skutečně tak přesná? Ptal se moderátor Jan Pokorný mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.