Památky v Karlovarském kraji se těší zájmu turistů

11. srpen 2014

V první polovině prázdnin zaznamenaly památky v Karlovarském kraji rostoucí počet návštěvníků. Mezi ty nejvyhledávanější patří barokní zámek v Bečově, středověký hrad Loket či klasicistní zámek Kynžvart.

Bečovský zámek, který se tyčí uprostřed romantické krajiny Slavkovského lesa, navštívilo zhruba 29 tisíc lidí. „Proti loňsku je to asi o 3 000 více. Částečně vyšší návštěvnosti pomohlo to, že jsme ještě před sezónou pořádali prohlídky o víkendech. Přálo nám počasí, protože nebyla taková zima,“ uvedl kastelán Tomáš Wizovský.

Velká pozornost je na zámku věnována i těm nejmenším, pro které jsou připraveny speciální prohlídky. Návštěvníci se navíc mohou podívat i do hradu, který je běžně nepřístupný.

Dobrou sezónu bude mít nejspíš i hrad Loket. Podle ředitele hradu Václava Lojína se letos potvrzuje trend z minulých let, kdy návštěvníků přibývá. Hrad tak zcela jistě překoná 100 tisíc návštěvníků. Pokud bude i druhá polovina roku stejně příznivá, překoná navíc i loňskou návštěvnost 114 tisíc lidí.

I nedaleké bývalé letní sídlo rakouského kancléře Metternicha se letos těší většímu zájmu návštěvníků. Zámek Kynžvart si oblíbili hlavně němečtí turisté, kteří jej pravidelně zahrnují do svých tras po památkách. Tvoří tak stabilní návštěvnickou skupinu.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio