Nezměnit systém výběru mýtného by byl zločin, míní komentátor

11. srpen 2014

Termín přihlášek na výběrové řízení na projektového manažera výběru elektronického mýta vyprší dnes. Smlouva se současným správcem mýta firmou Kapsch končí v roce 2016.

Úkolem manažera bude doporučení efektivnějšího systému výběru mýta. Nejen opozice, ale i koaliční ČSSD tvrdí, že k dispozici jsou dvě studie a výběrové řízení je zbytečné.

„Nezříkáme se odpovědnosti, že takzvaně celý projekt hodíme na projektového manažera,“ ujistil v Ranním Plusu ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Podle něj je projektový manažer poradenský nástroj, který spolu se státem bude definovat a hledat co nejoptimálnější řešení v rámci transparentního přístupu na trh.

Změní se nějak systém výběru mýtného po roce 2016? Ministr uvedl:

„ČR je vlastníkem mikrovlnného systému, který budeme vylepšovat. A právě na základě doporučení a záměru bychom ho měli doplnit buď kombinaci satelitního, mikrovlnného nebo jiného systému, a to bude právě úkolem projektového manažera.“

Čtěte také

Komentátor serveru Echo24 Petr Holub k tomu uvedl: „Pokud by projektový manažer vymyslel nějaký projekt, který by konečně vrátil český mýtný systém na civilizovanou úroveň, tak se těch 100 milionů za novou studii vyplatí úplně skvěle.“

Komentátor ale nevylučuje ani alibismus ze strany ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic. "Vědí, že při výběru dodavatele elektronického mýta dříve významně selhali, a protože mají strach, raději by to nechali na odbornících.“

Pokud stát nestihne vybrat projektového manažera, hrozí, že se neproběhne soutěž na nového dodavatele mýtného systému, a opět by byla prodloužena nevýhodná smlouva s firmou Kapsch.

„To by byl z finančního pohledu zločin. V současném mýtném systému se vydělají jen 4 miliardy korun, do oprav dálnic nebo nové výstavby jde kolem 50 miliard,“ upozornil Petr Holub.

autoři: oci , bum
Spustit audio