Taekwondistka Šimánková se na OH mládeže připravuje doma ve sklepě

11. srpen 2014

Tři sportovci z Vysočiny dnes odlétají do Číny na letní olympijské hry mládeže. Plavec Vojtěch Simbartl, basketbalistka Gabriela Andělová a také pelhřimovská taekwondistka Adriana Šimánková, která se připravuje doma ve sklepě v tělocvičně.

„Tréninkový pytel má 80 kilo a v podstatě do toho trénuju všechno. Je velký jako člověk, takže můžu kopat do těla i do hlavy,“ popisuje Adriana tréninkový pytel.

Šestnáctiletá bojovnice se věnuje kontaktnímu taekwondu s názvem kyorugi a patří k velkým českým talentům. Sedmkrát vyhrála mistrovství republiky.

Měří 170 centimetrů a dost často se pouští do soubojů se soupeřkami o hlavu vyššími. K tréninku v její tělocvičně jí k tomu slouží druhý menší pytel zavěšený ve výšce 185 centimetrů. Do toho trénuje kopy s otočkou.

„Například kop ‚milky way‘ do hlavy. Kop na hlavu z otočky je za 4 body, bez otočky za tři body, nebo do vesty otočka za dva body,“ vysvětluje bodování Adriana Šimánková.

Stejně jako u jiných bojových sportů můžete soupeře i v taekwondu porazit k.o.

„Počítá se do deseti, a když se soupeřka nezvedne, tak je konec zápasu.“ Je jasné, že kontaktní taekwondo dost bolí.

„ Je to pro nás hodně tvrdý sport, hlavně potom, když padne nějaká rána pod pás. Kde nemáme chrániče, tak to zabolí, máme modřiny.“

Aby měly bojovnice bolístek co možná nejméně, oblékají si helmy, chrániče a také vestu, která chrání celé břicho a záda. Tam nejčastěji směřují údery soupeře.

„Směřují přímo na břicho, nebo na boky a hlavu,“ říká šestnáctiletá bojovnice.

S taekwondem začala Šimánková kvůli sebeobraně

Na taekwondo začala chodit před devíti lety, aby se uměla bránit. Stejně jako její starší setra Daniela. Doma se ale neperou.

„Bývalo to, ale teď už jsme větší, tak vůbec,“ usmívá se Daniela Šimánková. Její sestra Adriana teď pocestuje na letní olympiádu do Číny.

„Hlavně to, že jsem se tam dostala, mně se splnil sen, a o tom jsem vždycky snila,“ uzavřela Adriana Šimánková.

autoři: jak , Vojtěch Bureš
Spustit audio