Afghánistán je země plná kontrastů, říká fotografka Jarmila Štuková

11. srpen 2014

Za sebou má už třetí – nutno říct, že pracovní – cestu do Afghánistánu. Naposledy tam spolu se svým mužem a s kamarádkou Lenkou Klicperovou natáčela dokument o ženě, která za vlády Talibanu pomáhala afghánským ženám jako gynekoložka. „Afghánistán je plný zajímavých lidí,“ neskrývá fotografka Jarmila Štuková.

Nehostinná krajina, všudypřítomný prach a zápach z uprchlických táborů – a zároveň impozantní hory a otevření, milí lidé. Z toho, co Jarmila Štuková popisuje, vyplývá, že Afghánistán je plný kontrastů.

A jak upozorňuje, kromě toho i úplně jiný, než jak jej známe z médií! „Podobnou zkušenost jsem získala i po návratu z Iráku nebo Pásma Gazy,“ popisuje.

„Z médií se k nám dostávají jen informace o výbuších a sebevražedných atentátnících. To všechno je samozřejmě pravda, na stranu druhou už média neinformují třeba o ženách-fotbalistkách, gynekoložkách, které pomáhají dívkám z chudých vesnic…“

Čtěte také

Jak složité je pro dokumentaristu dostat se do Afghánistánu? I na to se Vladimír Kroc svého hosta zeptal. A jak se v takovéto zemi cestuje ženám?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

Afghánistán očima Lenky Klicperové
autor: als
Spustit audio