Děti láká alkohol a cigarety. Podle psycholožky to vypovídá především o dospělých

12. srpen 2014

Zhruba tři procenta dětí ve věku od 11 do 15 let vykouří denně více než 5 cigaret, čtyři procenta dětí se v posledním měsíci opila, šikana má narůstající tendenci. Zjistil to výzkum Katedry psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Psycholožku Milenu Novákovou zveřejněná čísla nepřekvapila. Jak řekla Plusu, není se čemu divit:

„Já myslím, že to vypovídá především o nás dospělých, o tom, jaká je i celková atmosféra ve společnosti. Když si vezmete, že pití alkoholu nebo kouření je sociální normou, potom se asi můžeme těžko divit, že děti, i když vědí, že je to od 18 let zakázané, tak to neberou jako něco špatného. Vidí to ve svém okolí.“

Výsledkům dotazníku, který mladiství vyplňovali anonymně, můžeme podle lékařky věřit. V neanonymním průzkumu by se děti bály přiznat pravdu.

„Dost alarmující je to, že klesá věk, kdy děti začínají sahat po alkoholu a cigaretách,“ tvrdí Milena Nováková.

Z výzkumu také vyplývá, že zkušenosti s kouřením marihuany má 11 procent dětí do 15 let, fyzickou šikanu zažilo 12 procent mladistvých a cizí majetek jen pro zábavu poškodilo 15 procent dětí.

K závislosti více tíhnou dívky, chlapci zase k delikventnímu chování.

autoři: mvo , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.