USA, Írán i Česko podpoří zbraněmi boj Kurdů s iráckými islamisty

12. srpen 2014

Spojené státy a Írán začaly s přímým vyzbrojováním kurdských bojových milic. USA začaly teprve nedávno, ale íránské vojenské transportéry se podle svědků na území Iráku objevují už několik dní.

Česká vláda prostřednictvím ministerstva zahraničí zatím vydala obecné prohlášení o podpoře. „Česká republika pracuje na přípravě vojenského materiálu pro demokratické síly bojující proti teroristům z Islámského státu.“

V prohlášení není zatím uvedeno, o jaký druh zbraní by mělo jít.

Výsledky dosavadních leteckých útoků USA na pozice islamistů zhodnotil Obama jako úspěšné. Jejich hlavním cílem bylo zamezení dalšímu postupu džihádistickým milicím především k městu Irbíl, které drží v rukou Kurdové.

Podmínky pro civilní obyvatelstvo se mezitím zhoršují, i přesto, že Spojené státy z letadel shazují balíky s potravinovou pomocí, a posílají také tým, který má v humanitární nouzi působit.

Dramatická je také situace na politické scéně. Nový irácký premiérHaideral-Abadivstupuje do funkce v době války, a jeho pozice není snadná.

Premiér se navíc nebojí kontroverze, jak ukázal v interview pro deník Huffington Post, kde uvažoval o možnostech íránské intervence proti islamistům v Iráku, což je pro mnohé Iráčany citlivé téma.

autoři: oci , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.