Vychovají tu nového Gatese nebo Zuckerberga? Na Harvardu mají laboratoř pro ty nejlepší mozky

Léto je dobou školních prázdnin, ale i studentských brigád. Kdo by si nechtěl v době volna přivydělat? Ve Spojených státech brigádničí mnozí studenti celoročně. Ty nejzapálenější mozky míří ještě dál a dokáží své nápady zužitkovat jako mladí podnikatelé. Na Harvardově univerzitě vytvořili pro studující i čerstvě vystudované inovátory celou laboratoř.

Představte si, že jste záchranář a potřebujete obhlédnout nebezpečné a nepřehledné místo. Můžete se vydat vstříc riziku v podobě požáru, padajících sutin i útočníků, ale také můžete mít k dispozici pomocníka.

S nápadem, jak by mohl vypadat, přišli zhruba před rokem a půl dva mladí univerzitní absolventi. Představte si, že v ruce máte kouli o velikosti pomeranče nebo většího tenisového míčku, kterou jednoduše pošlete do nebezpečného prostoru. A ona se kamerami podívá za vás.

Čtěte také

Bez laboratoře by nebyli ani mladí podnikatelé

David Young tvoří polovinou dua, které přišlo s nápadem, jak ulehčit život záchranářům, hasičům, zdravotníkům, policistům, vojákům a mnohým dalším profesionálům, kteří jsou nuceni riskovat v nebezpečných situacích.

Vynález pojmenovaný Bounce Imaging Explorer už dnes autoři testují s policisty. Od ideje k realizaci a úspěchu je však dlouhá cesta. A jak potvrzuje absolvent technologického institutu a bývalý voják David. Bez zázemí poskytnutého novou laboratoří Harvardovy univerzity by se byznys nejspíš nekonal.

„Bez i-labu bychom neměli kde být. Máme tu kancelář a hlavně prostor a zařízení k testování i výrobě prototypů, což dramaticky snižuje naše náklady. To však není všechno. K dispozici máme ještě řadu dalších výhod – akademické konzultace, přístup k místním investorům a jakoukoliv radu, kterou potřebujeme,“ vypočítává mladý podnikatel David Young.

Inovativnímu myšlení tu podřídili snad všechno

„Laboratoř je prostorem pro studenty, kteří jsou podnikatelsky orientovaní, mají nápady, vymýšlejí inovativní řešení a chtějí se s nimi uplatnit na trhu,“ vysvětluje ředitel i-labu Gordon Jones.

Čtěte také

Harvardova univerzita se podle něj rozhodla vytvořit místo před třemi roky, když přemýšlela, jak propojit studenty i pedagogy z různých oborů, institutů a fakult. Dnes tu společně pracují budoucí absolventi technických i uměleckých oborů, sociálních věd, designu, byznysu, práva ale třeba i medicíny.

Své nápady můžou kultivovat na přednáškách, při konzultacích s profesory nebo třeba při obědě s kolegy. Svobodnému a inovativnímu myšlení je podle Gordona Jonese podřízeno vše. I prostor, kde se propojování mozkové aktivity odehrává.

Interiér laboratoře pro studenty a mladé podnikatele je podřízení svobodnému myšlení

Průzkumnická koule slavila úspěch

Téměř tři tisíce metrů čtverečních nabízejí kromě výzkumných laboratoří, pracovních míst a konferenčních místností také dobře vybavenou kuchyň, pohodlná sezení a pro ty, komu to líp myslí v pohybu, dokonce i běhací pás.

„Cílem je, aby se tu studenti cítili jako doma, považovali celý prostor za svůj a mohli se soustředit na své nápady,“ dodává ředitel inovativní laboratoře Gordon Jones.

Zatím se, jak se zdá, přístup vyplácí. Průzkumnická koule se v roce 2012 dostala na seznam nejlepších vynálezů časopisu Time. V poledne je tu prázdno, studenti mají zjevně ještě půlnoc. Ale kdo ví, možná si v kuchyňce právě vaří kávu příští Mark Zuckerberg nebo Bill Gates.

autor: lek
Spustit audio