Nejlevnější ochranou vlasů před sluníčkem je klobouk, radí kadeřnice

12. srpen 2014
Dobré odpoledne

V létě působí sluneční záření ještě třeba v kombinaci s mořskou vodou dva hlavní problémy. „Jednak zesvětluje barvu, což si zákaznice většinou nepřejí a zároveň vlas vysušuje. A u suchých vlasů se třepí konečky a vlasy se špatně rozčesávají,“ popsala hlavní potíže kadeřnice Helena Pudilová.

Podle ní mají největší trápení v létě dlouhovlásky a také muži, kteří mají málo vlasů.
Suché vlasy u konečků mají všichni, snad jen u úplně krátkých střihů ještě nestihnou vyschnout. „Maštění nevzniká na konečcích, ale na pokožce a postupně zasahuje po délce vlasu. Ale aby došlo až ke konečkům u dlouhých vlasů, to by si člověk nesměl dva týdny mýt vlasy a musel by se pořád česat, aby maz přenesl hřebenem až na konec vlasu,“ uvažovala kadeřnice.

Klobouk mohou nahradit speciální přípravky

„Nejlevnější pomoc pro vlasy před sluníčkem je klobouk. A to platí jak u žen, tak i u mužů, zvláště pokud mají už porost prořídlý,“ poradila Pudilová. „V klobouku ale vlasy nejsou vidět, a pokud je chceme ukazovat, měli bychom sáhnout po speciálních přípravcích na léto. Obsahují většinou hodně hydratačních složek, aby zabránily vysušování, a zároveň UV filtr, který zabraňuje nepříjemnému zesvětlování a ničení vlasů. Takže tak, jak si chráníme pokožku krémy s UV filtrem, měli bychom i vlasy ošetřit podobnými speciálními přípravky.“

Výrobci nabízejí většinou kombinace šamponu s pěnou nebo se sérem

Jak se u kadeřnice připravit na dovolenou? „Záleží na tom, jak chce která žena dovolenou strávit. Ty, které se budou celý pobyt potápět, nemusejí před pobytem ani na střih ani na barvení a vše doženeme až po návratu. Klientkám, které se na dovolené chtějí líbit, vlasy upravíme podle všech požadavků a doporučíme ošetřovat účes přípravky s UV filtrem,“ shrnula jihlavská kadeřnice.

„Pokud jste tedy zvyklí chránit před sluníčkem vaše tělo pomocí mléka nebo krému s UV faktorem, měli byste podobně ochránit i vaše vlasy. Přípravky například spreje na vlasy ochrání i uši nebo pokožku, která není krytá porostem,“ doporučila Pudilová.


Přípravky můžete koupit v běžné drogerii, ale ten pro vás nejvhodnější vybere odbornice z profesionální série. „My máme v kadeřnictví trošku silnější produkty, které jsou zároveň určené třeba pro uhlazení vlasů a podobně.“


„Po návratu z dovolené máme zábaly, které okamžitě dodají vlhkost do vlasů a ošetří je. Můžeme také doporučit domácí péči. Existují masky speciálně po letním období. Některé ošetřující šampony jsou určené dokonce nejen na vlasy ale i na celé tělo, které je podobně jako hlava porostlé chloupky,“ řekla v odpolední poradně na Regionu Helena Pudilová.

CHAT:

Jiřina - Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je u péče o vlasy důležitá značka nebo kvalita. Jak poznám kvalitní vlasovou kosmetiku? Na trhu je spousta značek! Děkuji, Jiřina B.
Dobrý den Jiřino, máte pravdu, na trhu je velké moc značek, moc reklam a zorientovat se je problém. A to jak v drogeriích, tak to řeší kadeřníci a kosmetičky ve svých salonech a snaží se i oni mít značku, která je kvalitní a dostupná. Pokud nakupujete v drogeriích, doporučuji kupovat značky, které prodávají také barvy na vlasy (Loreal, Wella, Schvarckopf) a to proto, protože jsou to firmy, které se zabývají vlasovou kosmetikou a neprodávali by například šampon plný silikonu, po kterých by mu následně špatně chytla jejich barva. Z našeho profesního hlediska - výrobky v drogerii nemají takovou sílu jako produkty u kadeřníka, aby jste si zase "neublížili", protože například Vy si řeknete, že máte příliš suché vlasy (kadeřník by klasifikoval, že jsou v normě), koupila by jste si silný produkt na suché vlasy, stalo by se, že by jste měla vlasy zatěžkané a nedaly by se učesat. Z toho vyplývá, že silné produkty, s více pěstícími látkami dostanete pouze u odborníka. Pak je další věc, má kadeřník super značku? Vyzkoušela jsem toho opravdu hodně a musím říct, že je to o ceně. Nejsilnější produkty prodáváme a stojí kolem 1 000Kč a výsledky máme opravdu super. Ale máme i šampony za 210,-, jsou mnohem lepší než v drogerii, ale ne tak jako ty drahé. Snad jsem Vám trochu poradila, přeji krásné dny a jsem s pozdravem, Helena Pudilová

Daniela -Dobrý den, snižuje každodenní mytí hlavy kvalitu vlasů? Jakou frekvenci doporučujete? Děkuji.
Dobrý den, pokud nemáte problém s vlasovou pokožkou, nesvědí, nevadí mytí vlasů každý den. U některých šamponů je uvedeno - pro každodenní mytí - což znamená, že tenzidy, které jsou v přípravcích nejsou agresivní, také většinou obsahují pantenol, bisabol nebo další složky pro zklidnění vlasové pokožky. Vlasům jako takovým to nevadí. Po každém mytí, jsou- li vlasy chemicky ošetřeny nebo dlouhé by se měl dát kondicioner a tím se uzavře vrchní vrstva. Nedochází potom k žádnému poškození vlasů. Pánové, děti nebo ženy s nebarvenými krátkými vlasy můžou používat jenom šampon. Kvalitní šampon obsahuje i uhlazující složku a ta vlas ošetří. Pak ještě platí, pokud se Vám mastí vl. pokožka, nemasírujte jí denně (mýt jemně) a nepoužívejte příliš horkou vodu. S přáním hezkého dne, Helena Pudilová

Spustit audio