Na Jihočeský jazzový festival lákají Richard Bona, Dave Douglas či Ian Richie

13. srpen 2014

Pod jihočeským nebem se rozezní svrchovaně kvalitní muzika. Na náměstích Třeboně a Českých Budějovic 14. až 16. srpna proběhne „open air“ část Jihočeského jazzového festivalu s hvězdnou účastí.

Jihočeský jazzový festival vznikl v roce 2011 jako lokální odnož Bohemia JazzFestu. Přestože od té doby „operuje samostatně“, filosofii původní akce neopustil. V malebných kulisách historických náměstí nabídne zdarma nebo téměř zdarma (v Třeboni se nevybírá, v Budějovicích zaplatíte symbolickou stokorunu za jednu vstupenku platnou pro oba večery) žádané hosty ze zahraničí, doplněné zajímavými domácími interprety.

Největším lákadlem bude patrně vystoupení nového, teprve od letošního května fungujícího flamenkového projektu Richarda Bony. Původem kamerunský fenomenální baskytarista a zpěvák se v něm spojil s flamenkovým ansámblem (Sandra Carrasco a Israel Fernández – zpěv, Melón Jiménez a Yeray Cortés – kytary, Thomas Potiron – housle, José Montaña – perkuse, Karen Rubio a José Maldonado – tanečníci) a podobně jako dříve pátral v projektu The Ten Shades Of Blues po celém světě po stopách blues, vypravil se nyní k soutoku jazzových řek, hudby Andalusie či západní Afriky.

 

Vystoupení, které má potenciál zaujmout široké publikum, nabídne i britský saxofonista Ian Ritchie. Celosvětově se proslavil jako muzikant na turné Rogera Waterse, někdejšího člena Pink Floyd. U nás vystupoval i s Rogerovým synem, jazzovým pianistou a varhaníkem Harrym Watersem. Ve svém sólovém projektu Soho, pro potřebu zdejších častých letošních koncertů doplněném českými a slovenskými muzikanty, mísí jazz s reggae a hip hopem:

„Beaty, které tyto žánry skrývají, mi dávají možnost hrát více melodicky a vytvořit pestrý celek, který upoutá posluchače,“ uvedl Ian Ritchie v tiskové zprávě ke koncertům.

Lahůdku nejen pro fajnšmekry představuje kvartet amerického trumpetisty a skladatele Davea Douglase, známého spoluprácí s Urim Cainem, Joem Lovanem, Donnym CcCaslinem a především hraním v různých sestavách Johna Zorna v čele s kapelou Masada. Také on se otrocky nedrží žádných žánrových mantinelů a libuje si v přesazích do hudby klasické či lidové s důrazem na klezmer.

Letos už Douglas jako leader stihl vydat dvě alba, Riverside a Present Joys. Do Českých Budějovic s sebou přiveze oslavovanou hráčku na kontrabas, z Malajsie pocházející, v Austrálii vychovanou, v New Yorku působící Lindu Oh, saxofonistu Jona Irabagona, pianistu Matta Mitchella a bubeníka Rudyho Roystona.

Zkrátka, na jih Čech se vyplatí vyrazit, i když jste třeba velmi vzdáleně přespolní.

Program Jihočeského jazzového festivalu

14. 8. – Třeboň, Masarykovo náměstí 17:30 Bobesh19:00 Sisa Feher Quartet aka Fehero Rocher (Slovensko)20:30 Ian Ritchie’s Soho Project (Británie/Česko/Slovensko) 15. 8. – České Budějovice, Piaristické náměstí 17:00 Season Match18:45 Ian Ritchie’s Soho Project20:30 Dave Douglas Quintet (USA) 16. 8. – České Budějovice, Piaristické náměstí 17:00 Musiquarium18:45 Markovič Funky Family (Česko/Slovensko/Kuba)20:30 Richard Bona Flamenco Project (USA/Španělsko)

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka