Odsun a pak díra v čase a krajině! Festival oživí zaniklou obec v Krušných horách

13. srpen 2014

Už tento pátek 15. srpna 2014 pořádá občanské sdružení „Do Krajin“ třetí ročník setkání v zaniklých obcích Königsmühle a Popov. Tyto vesničky zůstaly po odsunu Němců po válce prázdné a chátraly. O festivalu Landart mluvil na Dvojce fotograf a dokumentarista Krušnohoří Petr Mikšíček.

„Festival má dva účely. Ten krátkodobý je, abychom poukázali na místo, které je jedinečné v celorepublikovém měřítku. V době odsunu tam stálo šest domů a ty stále stojí. Téměř všude jinde byly zbourány, srovnány se zemí zatravněny, ale sem těžké stroje nepřijely a krajina navíc není zarostlá. Naopak. Je to místo na krásné louce a nevidíte odsud ani kousek civilizace. Říkám, že je to díra v čase a krajině,“ objasnil Petr Mikšíček.

Festival má pomoci znovu vesničku na krátký čas oživit. To se s pomocí umělců, historiků a přírodovědců daří. Dlouhodobým cílem je pak zpomalení stárnutí obce, aby se ruiny domů nerozpadly úplně a dál připomínaly naši historii.

Úplná rekonstrukce ale není žádoucí. „Chceme, aby místo zůstalo jako němý svědek událostí,“ vysvětluje spoluorganizátor Landart festivalu v Krušných horách.

Chystané opravy

Opravy by se ale mohla dočkat dvě technická díla: 40 let stará úvozová cesta, bývalá spojnice Saska a Čech a pozůstatek mlýna s vodním příkopem a rybníkem. Tyto stavby by měly dokládat šikovnost lidí, kteří tu před více než 60 lety žili.

Program v osadě Königsmühle pod Klínovcem začíná už v pátek odpoledne. Po celý víkend čeká návštěvníky program pro děti i dospělé. Například řezbáři, živá hudba nebo divadelníci. Ani letos nebude chybět speciální představení přímo pro Königsmühle. Podrobné informace na stránkách festivalu.

autor: luh
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.