Chaty a chalupy jsou po sezóně až o 15 procent levnější

13. srpen 2014
Dobré odpoledne

Češi stále zůstávají národem chatařů a chalupářů. „Ještě do konce léta majitelé svoje chaty a zahrádky užívají a potom začnou uvažovat o prodeji,“ podělil se s posluchači Regionu o svoje zkušenosti realitní odborník Václav Duben. „Po sezóně prodávají rekreační objekty lidé z důvodů časových, finančních nebo i jiných. V září a říjnu se tak objeví chat a chalup na trhu dostatek. Z pohledu kupujícího je podzim výhodná doba po stránce ceny nemovitosti, i když první využití nové chaty nebo chalupy bude až na jaře. Prodávajícím bych ale spíš doporučil počkat půl roku, protože před sezónou mohou dostat o deset i patnáct procent víc peněz než teď,“ radil Václav Duben.

V tuto dobu podle realitního poradce dobře poznáme, jak moc je objekt využíván. „Když koupíme chatu v září, tak první věc, kterou musíme udělat, dobře ji připravit na zimu. A na jaře potom zjišťujeme, kde se objeví vlhkost, v jakém stavu je střecha a podobně,“ řekl host odpolední poradny Duben.

Výběr určují přání klienta a jeho finanční možnosti

„Při výběru nemovitosti je potřeba stanovit cenový limit a ty peníze si zajistit. Na některé rekreační objekty je dokonce možné u bank získat hypotéku nebo zastavit byt a půjčit si potřebné peníze. Finanční služby kromě bank poskytují i stavební spořitelny,“ poradil Václav Duben. Když máme zajištěné financování, přichází na řadu samotné hledání chaty nebo chlupy. „Důležitá je lokalita. Někteří klienti chtějí chatu nebo chalupu v rekreační osadě, jiní na samotě,“ vysvětlil Duben. „Vše je o vzájemné komunikaci. Pokud přijde klient s tím, že chce chatu u Jihlavy, tak společně projdeme možnosti, vytipujeme místa a já mu pošlu naši nabídku. Možné je i projít nabídky jiných spolupracujících realitních kanceláří. Zhodnotíme fotografie, potom doporučuji osobně projít vybraná místa, tedy ne jen nemovitosti, ale celé okolí, a teprve potom zajdeme společně na prohlídku určitého objektu,“ přiblížil realitní poradce.

Pečlivě prostudujte, čí je pozemek pod stavbou a také přístupová cesta

Při každé koupi rekreačního objektu doporučuje odborník zjistit majetkové poměry. „Speciálně u chat v České republice bych se zaměřil na pozemek pod chatou a přístupové komunikace. Kdo je jejich majitelem a jestli na nich nejsou věcná břemena,“ radil Duben. „Realitní kancelář by takové informace měla mít připravené, případně jsou ke zjištění na internetu,“ dodal odborník.
„Objekt po stavební stránce může posoudit případný kupující. Samozřejmě si můžete s sebou vzít odborníka, který vám poradí. U chat a chalup je vhodné počítat s tím, že je stavba starší a bude vyžadovat stavební zásahy a opravy,“ zaznělo v poradně na Regionu. „Fungují dokonce specializované firmy, které vám zjistí stav objektu a doporučí a vyčíslí nutné opravy. Zpráva odborné firmy vás ale může vyjít na desítky tisíc korun,“ zmínil se Václav Duben.

CHAT:

Martin - Pěkné odpoledne, chceme prodat chatu, už se na ni tak často nedostaneme a chceme se zeptat, co k tomu potřebujeme udělat. je vůbec v dnešní době zájem o takové ty chatky v chatových osadách bez vlastního pozemku? děkujeme, Martin a Eva
Dobrý den Martine. Děkuji za dotaz. V první fázi doporučuji zvážit rozhodnutí zda chci prodat nyní (na prodej chaty je ještě tak do konce září). Dalším krokem je uklid chaty a upravit okolní pozemek, tak aby byl první dojem pro zájemce příjemný. Zájem o chaty je a stále bude, jsme národ chalupářů. Pokud nevlastníte pozemek pod chatou, tak to samozřejmě ovlivňuje cenu nabízené chaty.

Miluše - Vychází podle vás výhodněji si chatu (nebo zahrádku) pronajmout či zakoupit?Rádi bychom měli pár záhonků ať už u chaty nebo v kolonii.
Dobrý den Miluše. Děkuji za dotaz. Záleží jakou máte představu o zahrádce či chatě (velikost, prostorové uspořádání, jak daleko od bytu apod.), samozřejmě také je nutné zohlednit vlastní finanční možnosti. Nejlevnější variantou je pronájem zahrádky, cena nájmu je levná a pěstovat plodiny můžete dle vlastních představ (možností pronájmů je velmi málo). Koupě chaty je již nákladnější a samozřejmě neustále je nutné o objekt starat a opravovat ho.

Spustit audio