Ruský dodavatel jaderného paliva nám nezavře kohoutek, tvrdí Dana Drábová

Do roku 2020 dodává do Jaderné elektrárny Temelín palivo ruská firma TVEL. „Zatím má palivo drobné problémy,“ uznává Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Na souborech se po čtyřech letech objevily mírné deformace. Tyto soubory nejdou zpět do zóny, ale je to signál, že ruskému palivu musí být věnována větší pozornost,“ zamýšlí se Dana Drábová s tím, že však nejde o nic neobvyklého nebo závažného.

Palivo od společnosti TVEL mělo mít sedmiletou životnost. „Vždycky se dostáváme k tomu, že jde o kombinaci marketingu a sebevědomí. Státní úřad pro jadernou bezpečnost by měl být konzervativnější,“ domnívá se a připomíná, že soubory jsou v Temelínu vyměňovány každé čtyři roky. Zároveň by podle ní dávalo smysl, kdyby bylo vypsáno nové výběrové řízení na dodavatele.

Čtěte také

Co by se stalo, kdyby ruská firma přestala dodávat palivo do Evropy? „Jaderné palivo je drahá záležitost. Hráči jsou tu vždy dva a navzájem se drží v šachu,“ upozorňuje. Kdyby ruská společnost přestala dodávat, měli bychom podle ní přinejmenším rok na řešení situace. „Nebyl by problém, kdyby ČEZ nakupoval palivo třeba na tři roky dopředu. Tím by se zvýšila naše energetická soběstačnost,“ zamýšlí se.

Měl by se v Česku těžit uran? A proč Dana Drábová tvrdí, že uranový důl je důl jako každý jiný? Ptal se moderátor Martin Veselovský po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio