Sopky: Stejné, a přece jiné Trosky a Zebín

16. srpen 2014

Trosky a Zebín tvoří dvě krajinné dominanty okolí Jičína. Jsou to pozůstatky dvou malých sopek, které byly aktivní před 17 miliony let. I přes stejné stáří se významně liší.

Trosky a Zebín v Českém ráji mají podobné stáří i složení. Významně se ale liší erupčním stylem. Trosky stojí na pískovcích. Jejich povrch byl suchý, a proto erupce vyvrhovala sopečné strusky. Zebín ale leží na málo propustných jílovcích, kde se vytvořila bažinatá krajina s mělkými jezery. Voda tu způsobila při erupci mnohem silnější rozdrobení sopečného materiálu.

Trosky

Když minete bránu hradu Trosky a postavíte se na úpatí věže Panna, což je vlastně čedičový peň, tak v jeho lemu stále vidíte zbytky původních sopečných uloženin.

Na Troskách je zajímavé právě to, že na úpatí vidíme zvrstvení strusek, jejichž sklon má 80 a ž 85 stupňů. Oproti běžným 35 stupňům. To vzniklo tak, že magma stoupalo na povrch v hutné podobě a deformovalo sopečný kužel. Je to unikátní typ vulkánu, který přitahuje mezinárodní badatele.

Čtěte také

Když obejdete celý vrch Trosky po pěšině, narazíte na dutinu mířící vzhůru. Je to lávový tunel, který se naklopil do vertikální pozice.

Další zastavení si můžeme udělat mezi oběma věžemi Trosek na východní straně, kde skálu pod hradní zdí tvoří zbytek lávového proudu z vulkánu Baba, který byl proražen proudem z vulkánu Panna. Proto taky víme, že Panna je mladší než Baba.

Zebín

Zebín.jpg

Rozdíl mezi Troskami a Zebínem je v tom, že na Zebíně převládají drobné úlomky sopečných uloženin. Obě sopky byly aktivní ve stejné době, ale každá měla jiný typ erupce.

Trosky sedí na dobře propustných pískovcích. Pod Zebínem jsou jílovce tvořící bažinatou až jezerní krajinu. Voda způsobila prudké ochlazení magmatu, který se tím pádem rozdrobil. Jak se magma dralo na povrch nabralo četné úlomky hornin.

Nejzajímavější typ materiálu, který zde uvidíte, jsou zelené pecky, útržky zemského pláště.

S geologem Vladislavem Rapprichem z České geologické služby jsme navštívili Trosky, jejichž vrchol má souřadnice S 50°30'58,5", V 15°13'52". Místo se zobrazí po kliknutí na tuto mapu.

Trosky.jpg

Trasa reportáže, kterou jste mohli slyšet v Meteoru 9. 8. 2014, je vyznačena v mapě čísly.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.