Letní Letná bude plná žonglérů, akrobatů, performerů a hudby

15. srpen 2014

V neděli 17. srpna začíná největší český festival nového cirkusu Letní Letná. Jedenáctý ročník nabídne nejvíc zahraničních i českých premiér za dobu existence festivalu. Letní Letná potrvá až do 2. září.

La Compagnie du Poivre Rose & Iva Bittová (Belgie, ČR, Francie a Kanada) - Le Poivre RoseFestival letos zahájí světová premiéra inscenace Le Poivre Rose belgického souboru La Compagnie du Poivre Rose. Hudebně je doprovodí Iva Bittová. Koproducentem projektu je přímo festival Letní Letná, potvrzuje jeho ředitel Jiří Turek.

Cirque Trottola & Petit Théâtre Baraque (Francie) - Matamore Letos přijede i českému publiku dobře známý francouzský soubor Cirque Trottola, který ve vlastním šapitó během dvou týdnů uvede jedenáct repríz představení Matamore. Extrémní fyzické výkony na dřevěných prknech a s pomocí propanbutanových lahví představí další francouzský soubor Cirque Inextremiste v představení Extremités.

ROZHOVOR o MATAMORE:

jeden: „Bude to taková jako aréna“

druhej: „Nene, bude to cirkus.“

jeden: „S gladiátory!“

druhej: „No to ne!“

jeden: „Takže spíš klauni!“

druhej: „Uf“

jeden: „Aha...“

druhej: „Vlastně jde hlavně o to bejt v kruhu“

jeden: „Jasně, bejt všichni společně v kruhu. Chápu.“

druhej: „A dívat se tam doprostřed.“

jeden: „No jo, ale dívat se na co?“

druhej: „Mno... na ty blbce, lidi, co padaj, teče jim krev a nakonec umřou, ne“

jeden: „Aha...“

druhej „...“

jeden: „Ale...“

druhej: „Ale co?“

jeden: „Oni umřou?“

druhej: „Jasně, že umřou! Jsou to odrazy, zrcadla... A pak začnou znova!“

Cirque Garuda (ČR) - Pantokine Z Českých souborů vystoupí na Letní Letné mimo jiné i Cirque Garuda s audiovizuálním představením Pantokine. Soubor je známý svými experimenty s ohnivým žonglováním, které propojuje s parterní akrobacií a pohybovým divadlem. V nové inscenaci Pantokine je akrobatům a žonglérům partnerem videoprojekce, která bude reagovat přímo na jejich pohyb.

03186582.jpeg

DaeMen (ČR) - LOSER(S) Další premiéru uvede i český soubor Deamen, který se ze dvou rozrostl na osm artistů. Ti ve spolupráci s choreografem a tanečníkem Jarkem Cemerkem vytvořili představení Loosers neboli Smolaři.

Na festivalu kromě zahraničních a českých novinek mají své místi i soubory Cirkus Le Grando, Bratři v tricku, Cirkus Mlejn, Compagnie des pieds perchés, Divadlo Continuo a další.

Spustit audio