Papež jde v Koreji příkladem: místo vrtulníkem jezdí vlakem, místo papamobilem autem

16. březen 2015

První den misijní cesty po Jižní Koreji papež František utěšoval rodiny více než 300 obětí námořní katastrofy trajektu Sewol, který se potopil letos v dubnu.

Mše za oběti potopeného trajektu se zúčastnilo 50 tisíc lidí.

Papež vyzval také k usmíření na Korejském poloostrově. Při té příležitosti jednal s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Severní Korea pozvání na setkání s hlavou katolické církve odmítla.

Papež ve svém projevu varoval před hamižností, kterou označil za „spirituální rakovinu“. Sám se rozhodl jít příkladem, a místo vrtulníku a papamobilu cestuje po Jižní Koreji rychlovlakem a malým autem Kia Soul.

Návštěva papeže je velkou událostí nejen pro jihokorejské katolíky, ale i pro křesťany v dalších asijských zemích. Jeho předchůdce Benedikt XVI. do žádné asijské země nezavítal.

Čtěte také

„Cesta má hned několik rozměrů,“ zhodnotil v Ranním Plusu papežovu misi historik Jaroslav Šebek.

Kromě prvku pastoračního nese i prvky globální a geopolitické, zvláště v otázkách odzbrojení a míru na Korejském poloostrově.

„Současně se objevily i výzvy typické pro papeže Františka, jako například apel na to, aby ekonomický růst nebyl na úkor člověka,“ uvedl historik.

I když je Korea jednou z nejrychleji rozvíjejících se ekonomik světa, současně v zemi výrazně stoupl počet sebevražd, připomněl Šebek.

Papež v lednu navštíví Srí Lanku a Filipíny. Zvlášť filipínská mise je důležitá, protože je zde 80 % křesťanů, připomněl historik.

„Jižní Korea a Filipíny jsou země, do kterých se vkládá velká budoucnost i z hlediska vývoje katolické církve. Dokonce se objevují spekulace, že příští papež může být právě z asijského kontinentu,“ řekl Jaroslav Šebek.

autoři: kko , oci , vid
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.