Pavel Gruber o boji Lékařů bez hranic proti ebole: Naše kapacity jsou napjaté. Situace je vážná

16. srpen 2014

„Epidemie je to mimořádná a situace se vymyká kontrole,“ tvrdí Pavel Gruber, šéf české pobočky Lékařů bez hranic, o šíření viru ebola v západní Africe. To, co vidíme, je podle něj jen část celého problému a uváděná čísla nereflektují skutečnou situaci. Jaká tedy je realita? Ptala se moderátorka Patricie Strouhalová.

„V Libérii jsou části země, kde tušíme výskyt eboly, ale žádný tým se do těch míst zatím nedostal,“ osvětluje Pavel Gruber a připomíná, že hlavní problém Lékařů bez hranic je nedostatek lidí. „Naše kapacity jsou napjaté k prasknutí. Nejsme už schopni reagovat,“ uznává.

Čtěte také

V západní Africe se ebola objevila vůbec poprvé. „Místní jsou vyděšení. Mají tam nemoc, na kterou umírají. A do toho přiletí cizinci v divných oděvech,“ přibližuje Pavel Gruber jeden z hlavních problémů – nedostatečnou komunikaci s místním ministerstvem zdravotnictví.


Ebola je krvácivá horečka, která napadá lidi a některé primáty. Původcem onemocnění je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie, během kterých umírá 50 až 90 % nemocných. K epidemiím dochází hlavně v Demokratické republice Kongo, Gabonu, Ugandě a Súdánu. Mezi lidmi se virus přenáší přímým stykem s tělesnými tekutinami, například slinami nebo krví.

„Může se stát, že k nám přiletí člověk nakažený ebolou,“ připouští. Máme však vyspělé zdravotnictví a nemocného bychom dokázali izolovat a sledovat i ty, se kterými se dotyčný setkal. „To je rozdíl od západu Afriky,“ zdůrazňuje.

Jak se vyvíjí nový lék proti ebole? „Zkušenost nám velí být skeptičtí,“ odpovídá Pavel Gruber. Mnohem víc nás totiž ohrožuje třeba spavá nemoc, na kterou nikdo léky nevyvíjí. „A nejnovější lék na tuberkulózu máme z roku 1961,“ připomíná.

Jak Lékaři bez hranic tlačí na vývoj nových léků? A jakým způsobem fungují mezinárodní týmy lékařů? I to zaznělo v sobotním Hostu Radiožurnálu po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio