Poprvé uvidí svět z výšky, vozíčkáři Michalovi Koutnému se splní sen

16. srpen 2014

Olomoučan Michal Koutný je vozíčkář, přesto se dnes vydává na čtyřdenní expedici do Vysokých Tater. Pokud vše vyjde, podívá se na Rysy, do výšky 2500 metrů nad mořem. A to vše díky šerpům, kteří ho tam ještě s dalšími handicapovanými vynesou.

Drobný brýlatý a usměvavý mladý muž Michal Koutný se dobrodružství rozhodně nebojí. A tak kývnul na projekt šerpy Zdeňka Páchy.

„Váhal jsem jenom chviličku, protože jsem vůbec nevěděl, co to obnáší. Ale jsem pro každou adrenalinovou blbost, na hory se nedostanu, v Tatrách jsem nikdy nebyl, úplně nahoře vůbec ne, tak proč do toho nejít,“ vysvětluje Michal.

Na horu ho vynesou šerpové ze skupiny Šikulové. Vrchol chtějí zdolat z polské strany. Výpravy se zúčastní 16 lidí. Ne všichni jsou však z výpravy nadšení tak jako Michal.

„Moje maminka z toho trochu šílí, že přijdu polámanej a že spadnu. Řeší takové ty věci kolem lidských potřeb, kde budeme zastavovat a tak dále. Moje přítelkyně se ale nebojí, ona mě zná, ví, jaký jsem, naopak mě podporuje,“ popisuje reakce blízkých.

Michal si poprvé vyzkoušel speciální sedačku v Olomouci. Původně měli novou sedačku zkoušet na Svatém kopečku, ale jelikož má velmi nabitý program, zkoušelo se na schodech v osmipatrovém paneláku, kde bydlí.

„Já jsem to teda panu Páchovi a jeho kamarádovi navrhl, prostě vyjít schody nahoru a dolů. To byl pro ně zákusek a asi takový první trénink,“ říká Michal.

Minulý týden šerpové vynesli na zkoušku handicapované na Sněžku.

Čtěte také

„Je to zvláštní pocit, protože to nemůžete ovlivnit. Když jste na vozíku, všechno ovlivníte. Celý život vidím z výšky jednoho metru a teď najednou se pohybujete ve výšce zhruba 2,5 metru. To nic není, ale až budeme šplhat po skalách, pod námi bude sráz, najednou si uvědomíte, jaké by to asi bylo, kdybyste se narodili do té výšky a chodili,“ dodal.

Michal Koutný se na expedici těší a je rád, že netrpí závratěmi z výšek. Celou cestu si bude natáčet na kameru.

autor: Radka Kvasničková
Spustit audio